27 Απριλίου 2024

Τον σκότωσαν, τον κατάκλεψαν και τον άφησαν ολόγυμνο να τον φάνε τα κοράκια – Γιατί τέτοιο οικτρό τέλος για τον γιο του Κολοκοτρώνη

Οικτρό ήταν το τέλος του Πάνου Κολοκοτρώνη, γιου του θρυλικού Γέρου του Μοριά. Γιατί; Εμφύλιος, η απάντηση!

«Από στόμα όπου φθονάει, παλληκάρια, ας μην πωθεί, πως το χέρι σας κτυπάει του αδελφού την κεφαλή»… Τα ‘γραψε σωστά ο Σολωμός και μια μέρα σαν σήμερα στις 13 Του Νοέμβρη του 1824, κοντά δυο χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, ένα κορμί σήπεται ολόγυμνο στο χώμα. Μακελεμένο το σώμα, με μια μικρή τρύπα από βόλι στο κρανίο, μη έχοντας πλάι του ούτε τα εσώρουχά του· οι φονιάδες του τα ‘χαν κλέψει όλα. Κι εκείνος ο Θείος νεκρός, π’ ούτε στα 24 χρόνια του δεν ήταν, είχε ένα θρυλικό επώνυμο: Κολοκοτρώνης! Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Θοδωρή, ο Πάνος.

Ο Εμφύλιος ανάμεσα στους οπλαρχηγούς της Επανάστασης μαινόταν και το αίμα έρρεε ελληνικό από χέρια ελληνικά.
Γράφει ο Δημήτριος Δημητρακάκης, γιος του ήρωα της Επανάστασης Γιώργη, στα απομνημονεύματά του: «Οι βούλγαροι μισθοφόροι της κυβέρνησης, που βρίσκονταν στην Τρίπολη, με αρχηγό τον Χατζηχρήστο, έτρεξαν για να βοηθήσουν τον Βάσσο, αλλά όταν έμαθαν ότι ο Πάνος Κολοκοτρώνης, αφού είχε βρει ζωντανό τον Στάικο, γύριζε πάλι προς το Βαλτέτσι, έσπευσαν να τον συλλάβουν· οι μεν καβαλάρηδες από τη μεγάλη οδό που πάει προς στο Λεοντάρι οι άλλοι σκαρφαλώνοντας στο ορεινό χωριό Μπερμπάτι, από το οποίο κατέβαινε γρήγορα έφιππος ο Πάνος Κολοκοτρώνης με τους συντρόφους του. Οι διώκτες του Πάνου Κολοκοτρώνη, όταν τον είδαν από την κορυφή του χωριού, πυροβόλησαν δυο φορές από απόσταση περίπου 1000 μέτρων (!) και πέτυχαν: ο ένας να χτυπήσει τον Πάνο στον κρόταφο και να τον ρίξει ξέπνοο, ο άλλος να κόψει το χαλινάρι του αλόγου.

»Έτσι συνέβη η δολοφονία του Πάνου, την οποία όταν έμαθε ο πατέρας του, ο Θοδωρής, που βρισκόταν στη Βυτίνα της Καρύταινας, έδιωξε αμέσως τη σύζυγό του γιου του, την κόρη της Μπουμπουλίνας, για να μην την σκοτώσουν οι συγγενείς του, στους οποίους είχε καρφωθεί η ιδέα ότι οι βούλγαροι μισθοφόροι σκότωσαν τον Πάνο αφού είχαν πληρωθεί από τη γυναίκα του, που είχε κρυφή σχέση με τον αποσπασματάρχη των δορυφόρων του Πάνου, Θεόδωρο Γρίβα (σ.τ.σ. Η χήρα του Πάνου Κολοκοτρώνη Ελένη Μπούμπουλη, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του, τον Μάιο του 1825 παντρεύτηκε τον Θοδωράκη Γρίβα…).

Η σύζυγος του Πάνου Κολοκοτρώνη, Ελένη.
Η σύζυγος του Πάνου Κολοκοτρώνη, Ελένη.

Ο φονιάς τον έγδυσε κατά την τότε συνήθεια

Κι ακόμα μια εκδοχή για την δολοφονία του Πάνου Κολοκοτρώνη, όπως την καταγράφει στο βιβλίο του «Ιστορική Ανθολογία» ο Γιάννης Βλαχογιάννης: «Ο πρωτότοκος γιος του καπετάν Θοδωράκη σκοτώθηκε όξω από την Τριπολιτσά στον εμφύλιο πόλεμο του 1824. Κοντά στο χωριό Θάνα, ύστερα από μικρή μάχη με στρατό «κυβερνητικό», που αρχηγός ήταν ο Βάσσος Μαυροβουνιώτης, ο Πάνος υποχώρησε κατά τη Σελίμνα, όπου ήταν ο πατέρας του με το στρατό του. Ήτανε καβάλα ο Πάνος και είχε λίγους μαζί του. Πέντε-έξι στρατιώτες του Βάσσου, στη θέση Κλεισούρα, κρυμμένοι ρίξανε από πολύ μακριά· ένα βόλι μονάχα, από κρητικό ντουφέκι, έφτασε και πέρασε του Πάνου το κεφάλι από πίσω πέρα-πέρα. Ο Πάνος έπεσε νεκρός, και έμεινε εκεί το λείψανο του, και ο φονιάς τον έγδυσε κατά την τότε συνήθεια.

»Ήταν αυτός ο Γιάννης Γουρουνής από τη Φύλλα της Χαλκίδας και καθώς παρουσιάστηκε στον Βάσσο φορώντας του σκοτωμένου τη φέρμελη, και μην ξέροντας ποιος ήταν ο σκοτωμένος, ο Βάσσος έψαξε γλήγορα τη φέρμελη και βρήκε ένα γράμμα: “Παιδί μου Πάνο…”. Ήταν του Κολοκοτρώνη. Ύστερα, στο παζάρι της Τριπολιτσάς, ο Γενναίος, αδελφός του Πάνου, απάντησε τον Γουρουνή να φορεί τη φέρμελη και να καμαρώνει. Ο Γενναίος το ’νε φοβέρησε, καθώς γνώρισε του αδερφού του το φόρεμα.
-Του αδερφού μου τη φέρμελη φορείς! είπε άγριος.
Κι ο «κυβερνητικός» στρατιώτης είπε: κοίταξε καλά ακόμα αν δε βάλεις γνώση, μη φορέσω και τη δική σου»…

Μνημείο στον τόπο του φονικού
Μνημείο στον τόπο του φονικού

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο το 1800 και ήταν εξαιρετικά μορφωμένος γνωρίζοντας άπταιστα γαλλικά και ιταλικά. Στα 22 του χρόνια είχε νυμφευθεί την κόρη της Μπουμπουλίνας Ελένη Μπούμπουλη. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης είχε πάρει μέρος στην Πολιορκία της Τριπολιτσάς στη Μάχη στο Βαλτέτσι και στα Δερβενάκια· συμμετείχε στη διοίκηση της Τρίπολης και αργότερα διορίστηκε φρούραρχος του Ναυπλίου. Το 1822, Ο Πάνος Κολοκοτρώνης ονομάστηκε χιλίαρχος και ανέλαβε πρώτος πολιτάρχης της Τριπολιτσάς. Ο γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «έπεσε» στον ολέθριο Πρώτο Εμφύλιο… Γιατί ακολούθησε και δεύτερος!
Και κλείνει ο Σολωμός: Μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά: “Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά”. Και πώς να μην το πούν;

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *