19 Μαΐου 2024

Ο θυμός αυξάνεται στην Αρμενία για την ειρηνευτική συμφωνία του Καραμπάχ

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, καθώς ο θυμός εξαπλώθηκε για την απόφαση του πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν να παραχωρήσει τμήματα αμφισβητούμενων περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Pashinyan ανακοίνωσε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, τερματίζοντας εβδομάδες έντονης μάχης που άφησαν περισσότερους από 1.400 νεκρούς και εκτοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες.

Η ειρηνευτική συμφωνία πυροδότησε εορτασμούς στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά οργή στην Αρμενία, όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και ζήτησαν την παραίτηση του Pashinyan.

“Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η ψυχή μας που χάνουμε. Για να μην αναφέρουμε την άχρηστη θυσία χιλιάδων ανδρών μας, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν”, δήλωσε η Τζέιν, φοιτητής στο Ερεβάν.

Περισσότεροι από 400 Ρώσοι ειρηνευτές τοποθετήθηκαν την Τετάρτη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατασχέθηκαν από εθνικιστές Αρμενίους αυτονομιστές σε έναν πόλεμο της δεκαετίας του 1990, όπου οι έντονες συγκρούσεις είχαν μαυρίσει για περισσότερες από έξι εβδομάδες.

Στο Ερεβάν, η αστυνομία απέσυρε διαδηλωτές από μια συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων που χαρακτήριζαν τον πρωθυπουργό «προδότη» μπροστά από τα κυβερνητικά κεντρικά γραφεία.

“Δεν θα μπορέσεις να σταματήσεις ολόκληρη τη χώρα”, ένα μέλος του ευημερούμενου κόμματος της Αρμενίας, Άρμαν Αβοβιαν, φώναξε μέσω μεγάφωνο σε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρώσει παρά την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, ενώ υπήρχε στρατιωτικός νόμος.

Η αστυνομία είπε 135 άτομα συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Η υψηλού προφίλ αντιπολιτευόμενη φιγούρα Gagik Tsarukyan ήταν μεταξύ αυτών.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε άτυπη σύνοδο για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από αίτημα της Ρωσίας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Ωστόσο, δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η Μόσχα θα ζητούσε ψήφισμα ή δήλωση που θα στηρίζει το σύμφωνο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Πάνω από 1.400 άτομα επιβεβαιώθηκαν ότι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων πολιτών, αλλά ο πραγματικός αριθμός των θανάτων πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές αναπτύσσουν

Μιλώντας με τραυματίες στρατιώτες την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev κατηγόρησε τους Αρμένιους ότι κατέστρεψαν το “99 τοις εκατό της απελευθερωμένης περιοχής” συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σπιτιών και μνημείων, προσθέτοντας ότι ήθελε η Αρμενία να πληρώσει αποζημίωση.

“Θα πρέπει να απαντήσουν για τις βρώμικες πράξεις τους”, είπε.

Στην Αρμενία, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Narine Tukhikyan εξέφρασε την ανησυχία του Γιερεβάν για την τύχη της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν.

 

themoscowtimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *