27 Απριλίου 2024

Kόκα, κάνναβη και μεθαμφεταμίνες στα λύματα της Αττικής

Διπλασιασμός κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών στην πρωτεύουσα την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με τον καθηγητή χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη

Τουλάχιστον δύο κιλά κοκαΐνης την ημέρα καταναλώνει κατά μέσο όρο η Αττική τις ημέρες των εορτών την ώρα που η Αθήνα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες πόλεις του κόσμου στην κατανάλωση ινδικής κάνναβης με 20 κιλά ημερησίως.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα κατέδειξε η ανάλυση των λυμάτων στην Αττική από τις παραμονές των Χριστουγέννων έως και την Πρωτοχρονιά.

Ταυτόχρονα καταγράφτηκε και ο «χάρτης των αγχολυτικών» που καταναλώνει καθημερινά η πρωτεύουσα.  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως σύμφωνα με την έρευνα, υποχώρησε σε σχέση με την περίοδο 2020-2021 η κατανάλωση αλκοόλ η οποία έφθασε σε ύψη ρεκόρ κατά την Πανδημία.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε πως «κατά την περίοδο των εορτών εκτινάχτηκε η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Αττική», αναλύοντας τα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής.

Σχολιάζοντας την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών και της κοκαΐνης συγκεκριμένα, τόνισε ότι  «είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές συμβαίνει, κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις ότι γίνεται κατάχρηση».

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες από ΕΡΤ

 

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *