19 Μαΐου 2024

Κίνα: Γυναίκα «πολίτης δημοσιογράφος» φυλακίστηκε για 4 χρόνια λόγω αναφορών για τον ιό Wuhan

Μία  «πολίτης δημοσιογράφος» που κρατήθηκε από τον Μάιο για τη ζωντανή ροή της επιδημίας του COVID-19 που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση τη Δευτέρα, σχεδόν ένα χρόνο αφότου εμφανίστηκαν λεπτομέρειες για μια «άγνωστη ιική πνευμονία» στην κεντρική πόλη της Κίνας.

Η Ζανγκ Ζαν, πρώην δικηγόρος, κατηγορήθηκε ότι «επέλεξε διαμάχες και προκαλούσε προβλήματα» για την αναφορά της στα χαοτικά αρχικά στάδια της επιδημίας.

Σύμφωνα με το aljazeera,οι ζωντανές αναφορές και τα άρθρα της κοινοποιήθηκαν ευρέως σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, τραβώντας την προσοχή των αρχών, οι οποίες έχουν τιμωρήσει οκτώ καταγγέλλοντες ιών στο βαθμό που προσπαθούν να αποβάλουν την κριτική για την αντίδραση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα.

Περίπου δώδεκα υποστηρικτές και διπλωμάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Λαϊκό Δικαστήριο της Νέας Περιφέρειας της Σαγκάης Pudong τη Δευτέρα το πρωί, αλλά η αστυνομία απώθησε τους δημοσιογράφους και τους παρατηρητές μακριά από την είσοδο όταν έφτασαν η κατηγορούμενη και ο δικηγόρος της.

Δεν επιτράπηκε σε ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες η είσοδος στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία, σε δικαστήριο της Σαγκάης. Η δίκη της πρώην δικηγόρου διήρκεσε μερικές ώρες.

«Η Ζανγκ Ζαν φαινόταν εξαντλημένη όταν ανακοινώθηκε η ποινή», δήλωσε ο Ρεν Κουαννίου, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης της Ζανγκ, σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας την τετραετή φυλάκιση έξω από το Λαϊκό Δικαστήριο της Νέας Επαρχίας της Σαγκάης, το πρωί της Δευτέρας.

Η Ζανγκ έγραψε σε ένα άρθο της τον Φεβρουάριο ότι η κυβέρνηση «δεν έδωσε αρκετές πληροφορίες στους ανθρώπους, και στη συνέχεια απλώς έκλεισε την πόλη».

«Αυτή είναι μια μεγάλη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε.

«Είπε όταν την επισκέφτηκα (την περασμένη εβδομάδα):« Αν μου δώσουν μια βαριά ποινή, τότε θα αρνηθώ το φαγητό μέχρι το τέλος »… Νομίζω ότι θα πεθάνει στη φυλακή», είπε ο Ρεν.

«Είναι μια ακραία μέθοδος διαμαρτυρίας εναντίον αυτής της κοινωνίας και αυτού του περιβάλλοντος.»

Οι αρχές «θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεσή της ως παράδειγμα για να τρομάξουν άλλους αντιφρονούντες από το να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την πανδημική κατάσταση στο Γουχάν νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο Λέων Λαν, σύμβουλος έρευνας και υπεράσπισης στην Κινεζική ΜΚΟ υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *