27 Απριλίου 2024

Αναβλήθηκε ο τελικός του Σούπερ Καπ Τουρκίας λόγω… Κεμάλ -Οι Σαουδάραβες δεν επέτρεψαν τουρκικά εθνικά σύμβολα

Ο αγώνας του τουρκικού Super Cup μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων της Γαλατάσαραϊ  και της Φενέρμπαχτσε, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ριάντ, σήμερα Παρασκευή, αναβλήθηκε επειδή οι σαουδαραβικές Αρχές φέρεται να αρνήθηκαν να εμφανιστούν οι παίκτες με φανέλες που έφεραν το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και οι δύο κορυφαίες ομάδες της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκαν να αναχωρήσουν από το ξενοδοχείο όπου έμενα και να κατέβουν στο γήπεδο. Στη συνέχεια οι παίκτες της Γαλατασαράι ενημερώθηκαν ότι ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί.

Ένταση προκλήθηκε από νωρίς την Παρασκευή μεταξύ των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας (TFF) και των ομάδων, όταν ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσέ, Αλί Κοτς, ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν επέτρεπαν στην ομάδα να ανοίξει ένα πανό που έγραφε «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο, μια από τις ρήσεις του Ατατούρκ.

«Νομίζω ότι οι αρχές δεν το δέχτηκαν… Δεν είναι σίγουρο, προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα» δήλωσε.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν γρήγορα θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες Τούρκους χρήστες να καλούν τις ομάδες να επιστρέψουν στην Τουρκία, ακυρώνοντας έτσι τον αγώνα.

Λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα, ο οποίος επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20:45 ώρα Τουρκίας (19:45 ώρα Ελλάδος), η Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε και άλλοι μεγάλοι τουρκικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανήρτησαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του Ατατούρκ.

Η ήδη ταλαιπωρημένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες κατηγορίες για στημένους αγώνες και πελατειακές σχέσεις, έχει επίσης δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή της για διεξαγωγή του αγώνα στην πρωτεύουσα της θεοκρατικής Σαουδικής Αραβίας, ειδικά φέτος που η Τουρκία γιορτάζει την 100η επέτειο από την ανακήρυξη της κοσμικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο αγώνας για το Super Cup της Τουρκίας διεξάγεται μεταξύ της ομάδας που πήρε το πρωτάθλημα (Super Lig) την προηγούμενη χρονιά και του κυπελλούχου Τουρκίας. Ο αγώνας διεξάγεται συνήθως εντός της Τουρκίας, αλλά από το 2006 μέχρι σήμερα έχει γίνει τέσσερις φορές στο εξωτερικό, τρεις φορές στη Γερμανία και μία στο Κατάρ.

 

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *