19 Μαΐου 2024

Χρυσό μετάλλιο η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου

Η πρώτη σπουδαία διάκριση για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη είναι γεγονός.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του βάδην κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χιλιόμετρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μόναχο, αφού τερμάτισε κρατώντας την ελληνική σημαία, καλύπτοντας την απόσταση σε δύο ώρες και 47 λεπτά.

Η στιγμή που η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατακτά το χρυσό μετάλλιο:

Η 38χρονη Ντρισμπιώτη είχε… προειδοποιήσει για την εξαιρετική της κατάσταση τον προηγούμενο μήνα, καθώς τερμάτισε 4η στην ίδια απόσταση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γιουτζίν.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρέθηκε από την αρχή στον όμιλο με τις πρωτοπόρους και από το 18ο χιλιόμετρο τέθηκε επικεφαλής. Στη συνέχεια, η Ντρισμπιώτη έκανε ιδανική διαχείριση δυνάμεων και στα τελευταία τρία χιλιόμετρα της διαδρομής, κατάφερε να αποσπαστεί κατά περίπου ένα δευτερόλεπτο από την Ισπανίδα, Ρακέλ Γκονζάλες, η οποία ήταν και η βασική της αντίπαλος.

Οι πρώτες δηλώσεις της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη μετά τη νίκη της:

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για το ελληνικό βάδην σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι το 2004, στην Αθήνα, η Αθανασία Τσουμελέκα, στέφθηκε Ολυμπιονίκης.

Στον αγώνα, έλαβαν μέρος και η Ευσταθία Κουρκουτσάκη, η οποία κατετάγη 16η με 3:07.42 και η Κυριακή Φιλτισάκου, η οποία δεν κατάφερε να τερματίσει.

Οι πρώτες οχτώ του τελικού στα 35 χιλιόμετρα βάδην του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είναι οι εξής:

  1. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Ελλάδα) 2:47.00
  2. Ρακέλ Γκονζάλες (Ισπανία)     2:49.10
  3. Βικτόρια Μανταράζ (Ουγγαρία)  2:49.58
  4. Φεντερίκα Κουριάτσι (Ιταλία)  2:52.06
  5. Ολγκα Νιέτζιαλεκ (Πολωνία)    2:53.12
  6. Λίντια Μπαρτέλα (Ιταλία)      2:55.04
  7. Μαρ Σουάρες (Ισπανία)         2:55.27
  8. Ινα Λόσεβα (Ουκρανία)         2:57.55

«Αξίζει τον κόπο να λείπεις πολύ καιρό από το σπίτι σου, είναι εκπλήρωση καριέρας…»

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη μεγάλη της νίκη, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη χαρακτήρισε ως εκπλήρωση καριέρας το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ μετά τον τερματισμό της, η πρωταθλήτρια Ευρώπης τόνισε αρχικά ότι «αξίζει τον κόπο να λείπεις πολύ καιρό από το σπίτι σου». «Έλειπα 3,5 μήνες. Ευχαριστώ την οικογένειά μου και τους φίλους μου που με βοήθησαν να προετοιμαστώ και να απουσιάσω από τη δουλειά μου. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, πάρα πολύ συγκινημένη», είπε ακόμη η 38χρονη αθλήτρια και συνέχισε, αναφερόμενη στις αλλαγές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια:

«Έχω αλλάξει προπονητή, βρέθηκα στο Τόκιο με τον Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, ήμουν πάρα πολύ έτοιμη, με τον προπονητή μου να με στηρίζει, να μου δίνει τη σωστή συμβουλή στον αγώνα. Μπορεί να δει τα πάντα, τον καιρό, τις συναθλήτριές μου, έχουμε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ μας. Ξέρω τις συναθλήτριές μου, τις έχω μελετήσει, ήρθα με τακτική. Άφησα τη Βερόνικα να πάρει τον ρυθμό και να κουραστεί, για να την περάσω στο τέλος».

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, η 38χρονη πρωταθλήτρια επισήμανε: «Δεν είχαμε προετοιμαστεί για ζέστη, αλλά είχαμε γυμναστεί καλά. Δεν υπολείπομαι σε σχέση με τις άλλες αθλήτριες και δεν μασάω».

Τέλος, χαρακτήρισε «εκπλήρωση καριέρας» αυτό το μετάλλιο και αναφέρθηκε και στον προπονητή της υπογραμμίζοντας: «Είναι εκπλήρωση καριέρας. Δεν πίστευα ότι μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα. Ο προπονητής μου, όταν ήρθε η ώρα να γυμναστούμε μαζί, μου είπε ότι θα μπορούσα να είμαι δύο φορές ολυμπιονίκης. Με έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ντρισμπιώτη, Ναπολέων Κεφαλόπουλος, χαρακτήρισε «όνειρο» την κατάκτηση του μεταλλίου και συνέχισε μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «το βάρος του φαβορί που δεν το έχουμε βιώσει, πάντα φέρναμε διακρίσεις από τη θέση του αουτσάιντερ. Οι αθλήτριες είναι από μέταλλο και θα μας φέρουν και άλλες διακρίσεις».

Ποια είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: Από ένα τσιπουράδικο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της Ευρώπης

Σε ηλικία 38 ετών και 148 ημερών, η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου, που κέρδισε κατά κράτους τις αντιπάλους της κατακτώντας τη νίκη, έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία βαδίστρια που παίρνει χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Η Αντιγόνη γεννήθηκε στην Καρδίτσα, όμως σύντομα η οικογένειά της μετακόμισε στην Αταλάντη, όπου έμεινε μέχρι τα 10 της χρόνια, όπως είχε πει σε αποκλειστική συνέντευξή της στο iefimerida.gr. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον αθλητισμό, καθώς ασχολήθηκε με τη ρυθμική γυμναστική.

Το 1991, όταν οικογενειακώς επέστρεψαν στην Καρδίτσα, η μητέρα της άνοιξε το τσιπουράδικο «Το στέκι της Γιώτας», το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η αθλήτρια πέρασε τα παιδικά της χρόνια μέσα στο μαγαζί παρέα με τις τρεις αδελφές της.

«Στο τσιπουράδικο διαβάζαμε, τρώγαμε, παίζαμε. Εκεί είναι όλη μας η ζωή», είχε πει με χαμόγελο.

Όταν επέστρεψαν στην Καρδίτσα, η νεαρή Αντιγόνη ασχολήθηκε με την κολύμβηση μέχρι τα 14 της χρόνια, χωρίς να έχει καλές επιδόσεις.

«Δεν ήμουν καθόλου καλή στην κολύμβηση και έβγαινα πάντα τελευταία στην κατάταξη στους αγώνες. Ήμουν πάντα πολύ αδύνατη και μικροκαμωμένη, με αποτέλεσμα, όταν το νερό της πισίνας ήταν κρύο, στο 20λεπτο να μελανιάζω και να βγαίνω. Η αλήθεια είναι πως έβρισκα κι εγώ δικαιολογίες για να βγω κάποιες φορές, λέγοντας πως πονάει η κοιλιά μου και πολλά τέτοια», μας είχε πει.

Μία ημέρα, την περίοδο που έδινε εξετάσεις για το αθλητικό σχολείο, είχε φύγει ένα μπαλάκι του τένις και καθώς πήγε να το πιάσει περπάτησε κάπως γρήγορα και έτυχε να τη δει ο μετέπειτα προπονητής της στον στίβο, Θανάσης Δεληγιάννης, ο οποίος έχει βγάλει πολλούς αθλητές.
«Δεν μου άρεσε το βάδην»

«Εκείνη την ημέρα με είδε ο προπονητής και μου είπε να ασχοληθώ με το βάδην. Εγώ δεν ήθελα να το κάνω, γιατί πολύ απλά δεν μου άρεσε το συγκεκριμένο αγώνισμα. Εκείνος επέμενε για χρόνια, μάλιστα ερχόταν στο τσιπουράδικο της μαμάς μου προκειμένου να με πείσει να ασχοληθώ. Θυμάμαι, μου έλεγε πως είμαι φτιαγμένη για το βάδην, γιατί είχε δει την τεχνική μου από τη στιγμή που πήγα να πιάσω το μπαλάκι του τένις. Μετά την επιμονή του πήγα να δοκιμάσω και μέσα σε τρεις μήνες βγήκα 8η σε Πανελλήνιους Αγώνες, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ξεκίνησαν να έρχονται τα μετάλλια, οπότε άρχισε να μου αρέσει το βάδην. Επειδή είμαι εγωίστρια, έμπαινα μπροστά στην κούρσα και την πήγαινα όπως ήθελα… Αγάπησα το βάδην όταν πήρα το πρώτο μου μετάλλιο -αυτή είναι μια εικόνα που σε κρατάει. Μέχρι σήμερα συνεχίζω να αγαπώ βαθιά το άθλημά μου», είχε αναφέρει στη συνέντευξή της στο iefimerida.gr μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όλα όπως ακριβώς θα ανέμενε κάποιος…

Η Αντιγόνη σταμάτησε το 2004, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως η ίδια είχε πει, δεν ήταν ακόμα ώριμη, μετά ήρθαν και οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ, οπότε σταμάτησε για περίπου 8 χρόνια τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Ευτυχώς για την ίδια, ένα στοίχημα τής άλλαξε πορεία και επέστρεψε ξανά στα τέλη του 2011, σε ηλικία 27 ετών.

Σήμερα, 16 Αυγούστου 2022, η Αντιγόνη γεύτηκε τους καρπούς της πολύχρονης προσπάθειας και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

 

zougla.gr , iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *