30 Απριλίου 2024

Τουλάχιστον 6 νεκροί και 202 τραυματίες στη Σμύρνη: Κτήρια κατέρρευσαν από τον σεισμό

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα, με επίκεντρο στο Αιγαίο και τουλάχιστον 202 έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ο πρώτο μεγάλος μετασεισμός χτύπησε την περιοχή, με ισχύ 5,1 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο. Έγινε αισθητός σε Σμύρνη και Μαγνησία.

Ο μητροπολιτικός δήμαρχος της Σμύρνης Tunç Soyer έκανε λόγο νωρίτερα για “περί τα 20 κτήρια” τα οποία έχουν καταρρεύσει, ενώ συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

“Αλίμονο, τέσσερις συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό (…) Συνολικά, 120 συμπολίτες μας τραυματίστηκαν”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

“Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια”, πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν.

Τουλάχιστον 6 νεκροί και 202 τραυματίες στη Σμύρνη: Κτήρια κατέρρευσαν από τον σεισμό

 

Όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες και τις εικόνες, από τη σφοδρότητα του σεισμού επλήγησαν κυρίως το βόρειο και το νότιο τμήμα της παραλιακής περιοχής του κόλπου της Σμύρνης.

Συγκεκριμένα στα βόρεια, στο Μπαϊρακλί και τον Μπουρνόβα, αλλά και στα νότια στον Βουτζά, κατέρρευσαν κτήρια και παγίδευσαν ανθρώπους.

Ο Bugra Gokce, γενικός γραμματέας του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης, επιβεβαίωσε, μιλώντας στο δίκτυο NTV, ότι ορισμένα κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη δόνηση.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για ζημίες ή τραυματίες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης και χρήστες του Διαδικτύου, από την πρώτη στιγμή σχηματίστηκαν αυθόρμητα μικρές ομάδες οι οποίες έψαχναν στα συντρίμμια των κτηρίων για εγκλωβισμένους, μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία και οι ομάδες διάσωσης.

Η ισχύς του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους, εν μέσω γενικευμένου πανικού, να τρέχουν έντρομοι στους δρόμους και άλλους να προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία συγκέντρωσης.

Αρκετά ξενοδοχεία ανακοίνωσαν μέσω του Twitter ότι όσοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να μείνουν εκεί δωρεάν, ενώ και το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το Diyanet, ανακοίνωσε ότι οι πόρτες των τεμένων είναι ανοιχτές για όσους κατοίκους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί μικρότερες ζημίες και σε άλλες επαρχίες γύρω από την Σμύρνη, μεταξύ άλλων στις Ουσάκ, Ντενιζλί, Μαγνησία, Παλαιόκαστρο, Αϊδίνι και Μούγλα.

Λίγο μετά τον σεισμό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να βοηθήσει την πληγείσα πόλη.

“Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες μας οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό με όλα τα μέσα της πολιτείας μας. Όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί και οι υπουργοί μας έχουν κινητοποιηθεί”, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο ορθόδοξος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος τόνισε πάντως ότι στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει εικόνα καταστροφής.

Επικοινωνίες Μητσοτάκη-Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

“Μόλις κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την τραγική απώλεια ζωής από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί”, έγραψε ο Πρωθυπουργός στο Twitter.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα Ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.

 

 

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *