20 Μαΐου 2024

Το Facebook πλήρωσε στις ρωσικές αρχές πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ρούβλια (53.000 δολάρια)

Το Facebook έχει καταβάλει στις ρωσικές αρχές πρόστιμο 4 εκατομμυρίων ρούβλια (53.000 δολάρια) λόγω της άρνησής του να συμμορφωθεί με τους αμφιλεγόμενους νόμους εντοπισμού δεδομένων.

Σύμφωνα με νόμους που τέθηκαν σε ισχύ το 2016, η Ρωσία απαιτεί από όλες τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας να αποθηκεύουν δεδομένα που σχετίζονται με τους Ρώσους πελάτες και τους χρήστες τους σε διακομιστές που βρίσκονται εντός της Ρωσίας. Οι υπερασπιστές θεωρούσαν το νόμο ως απόπειρα της Ρωσίας να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στον σχετικά ελεύθερο διαδικτυακό χώρο της χώρας.

Οι αρχές αποκλείουν προηγουμένως το LinkedIn που ανήκει στη Microsoft επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Ένα δικαστήριο της Μόσχας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Facebook πλήρωσε το πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο και ότι οι διαδικασίες εναντίον του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα έχουν πέσει, ανέφεραν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων . Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν διαδικασίες εναντίον τόσο του Facebook όσο και του Twitter το 2018. Οι εταιρείες απάντησαν αμφισβητώντας τους κανονισμούς και τιμωρήθηκαν χωριστά με συμβολικό 3.000 ρούβλια (40 $) επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες σχετικά με την κοινοποίηση δεδομένων χρήστη με την επιβολή του νόμου.

Λαμβάνοντας παράλληλα κανόνες που απαιτούν από τις ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται δεδομένα κρυπτογράφησης με το FSB και παραγγελίες για φορείς εκμετάλλευσης κινητών τηλεφώνων να τηρούν αρχεία κλήσεων χρηστών και μηνυμάτων κειμένου, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον φοβισμένο μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας να αποκτήσει απεριόριστη πρόσβαση στους Ρώσους «προσωπικά δεδομένα» που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παρενόχληση κριτικών και αντιπάλων.

Η Apple και η Google συμμορφώθηκαν με τους νόμους τοπικής προσαρμογής δεδομένων.

Το πρόστιμο ύψους 4 εκατομμυρίων ρούβλι αντιπροσωπεύει κέρδος αξίας κάτω των 90 δευτερολέπτων για το Facebook, το οποίο έχει δημιουργήσει νέα ρεκόρ για τα κέρδη του τρέχοντος έτους λόγω των  lockdown σε όλο τον κόσμο.

 

themoscowtimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *