20 Μαΐου 2024

Τι απαντά η Αθήνα στην Τουρκία για την παρουσία στρατιωτών στο Καστελόριζο

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και σηκώνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου στάθηκαν αφορμή για νέα επίθεση και απειλές κατά της Αθήνας. Ο λόγος για την αποβίβαση στρατιωτών από πλοίο της γραμμής στο Καστελλόριζο.

Η Τουρκία βρήκε αφορμή για κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελλόριζο.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε σήμερα η ΕΡΤ, διευκρίνισε πως πρόκειται για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο.

Σε παλαιότερο χρόνο πάντως ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας μήνυμα στην άλλη πλευρά για τα επεκτατικά της σχέδια.

«Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού, δεν θα επιτρέψουμε σε μία τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας, τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, εκτοξεύοντας νέες απειλές.

Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. Όπως ανέφερε μέσω Twitter  «η προσπάθεια της Ελλάδας για στρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου, είναι άλλο ένα παράδειγμα πειρατείας» και έκανε λόγο για παράνομα βήματα της Ελλάδας.

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε κι άλλο τους τόνους, διατυπώνοντας πολεμικές απειλές όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της Γαλλίας.

«Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει το στόχο του”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τελετής για την απονομή διπλωμάτων στρατιωτικής σχολής και αναρωτήθηκε: «Ξέρουν οι Έλληνες τι πρόκειται να τους συμβεί εξαιτίας των ανίκανων και φιλόδοξων ηγετών τους;». «Ξέρουν οι Γάλλοι τι θα τους συμβεί εξαιτίας των ηγετών τους; Οι αδελφοί μας στη Βόρεια Αφρική και στον Περσικό Κόλπο δέχονται αυτό που θα τους συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;» είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, χθες, Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός  Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, οι δυο τους μίλησαν τις περιφερειακές εξελίξεις εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πέραν της επαναφοράς του casus belli στο Αιγαίο προανήγγειλε συνέχεια των ερευνών του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, για άλλους τρεις μήνες, με διαδοχικές Navtex. Η πρώτη από αυτές εκδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε., με παράλληλη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

«Εκείνος ο οποίος θα πληρώσει άμεσα, εάν συνεχίσει αυτήν την εχθροπαθή ρητορεία είναι αποκλειστικά και μόνον η Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και υπογράμμισε: «Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι μία απάντηση σύνεσης, σωφροσύνης αλλά και αποφασιστικότητας». «Ήδη με το μενού των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες ανακοινώθηκαν, θα δημιουργηθεί μια πολύ μεγαλύτερη περαιτέρω πίεση», συμπλήρωσε.

Εξήγησε τον εκνευρισμό του προέδρου της Τουρκίας λέγοντας πως εκείνος, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δηλαδή, χρεώνει τη διεθνή απομόνωσή του αποκλειστικά και μόνον στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ο Τούρκος πρόεδρος αισθάνεται ότι έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη διπλωματική ταπείνωση εκ του γεγονότος ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως από τη διπλωματική σκακιέρα που να τον υποστηρίζει. Αυτό το χρεώνει αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε. Και συνέχισε: «Αισθάνομαι ότι ο κ. Ερντογάν περίμενε τα πράγματα διαφορετικά και δεν συγχωρεί -είναι προσωπική εκτίμηση αυτό- τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τον Έβρο. Το ζήτημα του Έβρου ήταν μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία άλλαξε απολύτως τις ισορροπίες στην ουσία της πολιτικής».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την Ε.Ε.»

Η Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν την ΕΕ.

 

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *