20 Μαΐου 2024

Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για ταμείο «ανάκαμψης» 500 δισ. ευρώ

Στόχος του ταμείου, είπαν οι δυο ηγέτες, είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ευρωπαϊκό ταμείο «ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγούνται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος του ταμείου η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού είπαν οι δυο ηγέτες.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα τηλεδιάσκεψης που είχαν με τους πόρους του ταμείου να αντλούνται με κοινή έκδοση χρέους. Το ποσό θα διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο, δήλωσε η Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Γάλλο πρόεδρος μίλησε για χειρονομίες αλληλεγγύης «οι οποίες έσωσαν ζωές».

Ικανοποίηση Βρυξελλών 

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την “εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας” για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ντερ Λάιεν έκανε αυτήν την ανακοίνωση αφού η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκ. ευρώ, “για την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη” στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο υπολείπεται κατά πολύ του 1,5 τρισ. που συνόδευαν τις αρχικές προτάσεις αναφορικά με το ταμείο «ανάκαμψης», ενώ δεν παύει να αποτελεί μια πρόταση προς τους εταίρους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπόλοιπους «25», τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά τους, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά. Ωστόσο, όπως σημείωσε η Μέρκελ, «μπορεί να είμαστε 27, αλλά εάν δώσουμε το σήμα Γαλλία και Γερμανία, τότε μπορεί να πειστούν και να κινηθούν και άλλοι».

 

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *