20 Μαΐου 2024

Στην Εκκλησία τα έσοδα από τα κοιμητήρια που εισέπρατταν οι Δήμοι – Έντονες αντιδράσεις

Έρχεται ρύθμιση για τη διοίκηση και τη διαχείριση των ορθόδοξων ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων, που περιλαμβάνει και το φλέγον ζήτημα των εσόδων τους. Αυτά, ορίζεται ότι, διατίθενται πρωτίστως για τη συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της τοπικής Μητρόπολης.

Το προσωπικό των ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της Μητρόπολης- οι θέσεις τους στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων καταργούνται. Η κάθε Μητρόπολη θα είναι καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

Παράλληλα, προβλέφθηκαν ακόμα και ζητήματα που σχετίζονται με τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Αυτά τα οχήματα δεν θα υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού διατάγματος 2396/1953 (ΦΕΚ Α’ -117/8.5.1953 περί κανονισμού χρήσεως και κινήσεως αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των εν γένει Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Δεν είναι κάθετη στη διαφωνία της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αλλά θέτει το ζήτημα της αφαίρεσης πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και δήμαρχο Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου ξεκαθαρίστηκε η θέση των δημάρχων.

Τίθεται μια προϋπόθεση για να αποδεχτούν την πρόβλεψη για μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των Ιερών Ναών εντός των κοιμητηρίων στις Μητροπόλεις. Ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αναπλήρωση των πόρων που αφαιρούνται από την αυτοδιοίκηση. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μείωση των πόρων των Δήμων, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία», τόνισαν οι δήμαρχοι.

Στην ουσία προκαλεί ανατροπή του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου που χρονολογούταν από το 1977 και όριζε τους δήμους διαχειριστές στα παγκάρια των κοιμητηρίων, με την υποχρέωση να επισκευάζουν, συντηρούν, βελτιώνουν, επεκτείνουν και γενικά να διατηρούν σε καλή κατάσταση τους ναούς και να καλύπτουν ανάγκες των κοιμητηρίων.

Τι μεγέθους πόροι αφαιρούνται από τους δήμους με τη μεταφορά της παραπάνω αρμοδιότητας στις μητροπόλεις; Ενδεικτικά:

■ ο Δήμος Αθηναίων χάνει καθαρά ετήσια κέρδη (σημ.: όχι απλά έσοδα) 670.000 ευρώ
■ ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει ετήσια έσοδα μεταξύ 500.000-600.000 ευρώ
■ ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης χάνει ετήσια έσοδα 25.000-30.000 ευρώ.

«Για τους μικρούς δήμους είναι θέμα αρχής, για τους μεγάλους δήμους είναι θέμα κανονικότητας της λειτουργίας τους», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Και έπονται πρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επενδύσει στα κοιμητήρια θέλοντας να εφαρμόσει ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδιαφανών δοσοληψιών. Η πρωτοβουλία του απειλείται να ανατραπεί.

documentonews.gr,efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *