20 Μαΐου 2024

Ράγισαν οι πέτρες στις κηδείες των πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη

“Μαύρη” μέρα… 

Ήταν την περασμένη Τρίτη. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωνε επίσημα την τραγική είδηση: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών, και του συγκυβερνήτη, ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Ράγισαν οι πέτρες στην κηδεία του 34χρονου πιλότου Χρήστου Μουλά στο Γαβαλοχώρι

Βουβά τον υποδέχτηκε η οικογένειά του, που είναι σοκαρισμένη από την απώλεια. Η επιθυμία των γονιών του ήταν να μην φανούν στα πλάνα της τηλεόρασης και έγινε σεβαστό.

Σε κλίμα βουβού πόνου και βαθιάς οδύνης, τα Χανιά και όλη η Ελλάδα αποχαιρέτησαν τον ήρωα πιλότο Χρήστο Μουλά, που έπεσε εκτελώντας το καθήκον του στην Κάρυστο. Η κηδεία έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε στον Ιερό Ναό κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, ενώ ράγισαν και οι πέτρες μπροστά στο φέρετρο με τη σορό του κυβερνήτη του μοιραίου “Καναντέρ”.
Η σορός του μεταφέρθηκε στις 9 το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Σεργίου και Βάκχου, στη γενέτειρά του στο Γαβαλοχώρι, σε κλίμα απερίγραπτης θλίψης για μια ακόμη θυσία ενός νέου ανθρώπου, που θα είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στην πατρίδα και την κοινωνία.
Συγγενείς και φίλοι του άτυχου πιλότου Χρήστου Μουλά βρέθηκαν από νωρίς το πρωί εκεί, για να αποχαιρετήσουν τον 34χρονο κυβερνήτη. Ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από στεφάνια. Και βέβαια, παρόντες στην κηδεία ήταν και οι συνάδελφοι του παλικαριού από την Πολεμική Αεροπορία, αποδίδοντάς του όλες τις τιμές.
Άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές στον ήρωα Κρητικό. Το ξίφος και το καπέλο του τα κρατούσε συνάδελφός του από τη Μονάδα του, ενώ το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη σημαία, όπως αρμόζει σε κάθε Έλληνα που πεθαίνει υπηρετώντας την πατρίδα μας.
Βουβά τον υποδέχτηκε η οικογένειά του, που είναι σοκαρισμένη από την απώλεια. Η επιθυμία των γονιών του ήταν να μην φανούν στα πλάνα της τηλεόρασης και έγινε σεβαστό.  
Υπενθυμίζεται πως το μωρό του 34χρονου κυβερνήτη θα υιοθετήσει η Βουλή, έπειτα από απόφαση που έλαβε, προσφέροντάς του στήριξη μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος του.

Εκεί παραβρέθηκε, μεταξύ των άλλων, και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Με βαθιά θλίψη είμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν ήρωα. Να αποχαιρετήσουμε έναν συντοπίτη μας. Έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για να υπερασπιστεί τις δικές μας ζωές. Να συλλυπηθούμε τους οικείους του και να ευχηθούμε, όσο είναι δυνατόν, να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτόν τον μεγάλο πόνο. Τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Όλοι οι επίσημοι, όπως και ο απλός κόσμος, έλεγαν χθες με δάκρυα στα μάτια ότι «ο ήρωας Χρήστος Μουλάς θα μείνει αθάνατος στις ψυχές και στη μνήμη μας». Τόνισαν, επίσης, ότι για τους ήρωές μας μόνο θλίψη και σεβασμός αρμόζει.
«Για τους άνδρες και τις γυναίκες που σε αυτό το πολύ δύσκολο καλοκαίρι συνεχίζουν να είναι εκεί, στον τόπο των πυρκαγιών, και να αγωνίζονται για την κατάσβεσή τους, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες και τις ζωές των υπόλοιπων Ελλήνων»…
Έξω από τον Ιερό Ναό διακρίνονταν στεφάνια προς τιμήν του 34χρονου πιλότου, μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό ΓΕΑ, τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη, κ.ά.
Η οικογένεια του 34χρονου Χρήστου Μουλά συνόδευσε τον αδικοχαμένο σμηναγό στην τελευταία του κατοικία, στη γενέτειρά του, το Γαβαλοχώρι του Αποκόρωνα, όπου μεγάλωσε ο ίδιος και ζουν οι γονείς και η αδελφή του.
Τραγική φιγούρα η σύζυγος του κυβερνήτη του Canadair, η οποία διανύει τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης της και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ενώ ο γιατρός τής συνέστησε να φύγει από την κηδεία λόγω της κατάστασής της.
Ως ένδειξη συμπαράστασης και στήριξης προς την οικογένεια του Χρήστου Μουλά, η Βουλή των Ελλήνων υιοθετεί το αγέννητο παιδί του μέχρι να συμπληρώσει το 25ο έτος του, όπως ανακοίνωσε  ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Βαρύς πόνος στο Κιλκίς στην κηδεία του άτυχου 27χρονου πιλότου Περικλή Στεφανίδη

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τον 27χρονο ανθυποσμηναγό, Περικλή Στεφανίδη, που έχασε τη ζωή του ενώ έδινε μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, από το μοιραίο Canadair, στον Πλατανιστό Καρύστου, μαζί με τον 34χρονο κυβερνήτη Χρήστο Μουλά. Ανείπωτη θλίψη επικρατεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιού Αγιονερίου, στο Κιλκίς, εκεί όπου τελείται η κηδεία του ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας. Λίγο πριν από τις 17:00 έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, για να αποτίσει φόρο τιμής στον πιλότο.

Συντετριμμένοι οι γονείς του 27χρονου που έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας στα χέρια δύο φωτογραφίες του γιου τους όπου εικονίζεται εν ώρα πτήσης και με την επίσημη ενδυμασία του Σώματος. Ο χώρος της εκκλησίας γέμισε από στεφάνια στα οποία αποτυπώνεται ο πόνος του αποχαιρετισμού για τον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

 

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *