20 Μαΐου 2024

Πολυτέλεια για τα νοικοκυριά οι ολιγοήμερες διακοπές στα νησιά: Τιμές «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά

Μπορεί οι τιμές στα καύσιμα φέτος να έπεσαν ωστόσο οι ακτοπλοϊκές εταιρίες διατηρούν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές τα ναύλα μετατρέποντας για αρκετό κόσμο την επίσκεψη στα ελληνικά νησιά σε όνειρο θερινής νυκτός.

Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του καυσίμου που καίνε τα συμβατικά πλοία πέρσι άγγιζε τα 1.100 ευρώ/τόνο ενώ φέτος έπεσε στα 600 ευρώ. Παρ όλη τη μείωση στο ενεργειακό κόστος, αν κάποιος θέλει τον Ιούλιο να ταξιδέψει από τον Πειραιά στη Ρόδο θα πληρώσει για ατομικό εισιτήριο στην οικονομική θέση 91 ευρώ, ενώ μια τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. θα δαπανήσει 422 ευρώ, χωρίς επιστροφή, όσα δηλαδή κόστιζε το ταξίδι και την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.  Αντίστοιχα υψηλές οι τιμές και για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν από τον Πειραιά στη Σαντορίνη, στα 58 ευρώ το άτομο και 301 ευρώ για μία οικογένεια με δυο παιδιά και Ι.Χ, χωρίς επιστροφή.

Τιμές… φωτιά

Ο τουριστικός πράκτορας Διονύσης Βλασσόπουλος, σημείωσε στο OPEN ότι, «ο κόσμος προτιμά πακέτα, τους βλέπουμε κάθε χρόνο όσοι πήγαιναν πέντε ημέρες τώρα θα πάνε Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι προτιμούν να μετακινηθούν σε χερσαίους προορισμούς. Tο κόστος για μία τριμελή ή τετραμελή οικογένεια για διακοπές στις Κυκλάδες φτάνει τα 600 ευρώ», ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών, Αντώνης Νταλακογεώργος, σημείωσε πως, «Ο ακτοπλοϊκός στόλος και οι συγκοινωνίες χρησιμοποιούνται από τις ναυτιλιακές εταιρείες καθαρά για κερδοσκοπικούς λόγους χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα σήμερα του μέσου Έλληνα. Έχουν μειωθεί οι ταχύτητες και των ταχυπλόων και των συμβατικών πλοίων με αποτέλεσμα να ωφελούνται από τη μειωμένη κατανάλωση των καυσίμων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες γραμμές και να αυξήσουν  το ποσοστό κέρδους».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προανήγγειλε παρέμβαση για τις αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, υπογραμμίζοντας ότι, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα τέτοιο ζήτημα όπως αυτό – που είναι πολύ σημαντικό – στην τύχη του, με άμεσες παρεμβάσεις, είτε σαν αυτές που έγιναν στην ενέργεια και καλύφθηκαν οι αυξήσεις, είτε στην ακρίβεια τροφίμων».

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για ολιγοήμερες διακοπές στα ελληνικά νησιά και το ταξίδι με πλοίο, με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορεί παρά να αποτελεί πολυτέλεια που τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *