17 Μαΐου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες φρίκης στη Μπούχα

Οι εικόνες φρίκης που «έρχονται» από την ουκρανική πόλη Μπούχα, μετά τις ρωσικές βαρβαρότητες δεν έχουν τέλος. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι νεκρούς και η θλίψη στα πρόσωπα των κατοίκων είναι απέραντη.

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην πόλη, όπου σημειώθηκε μεγάλη σφαγή αμάχων και λέξεις αγριότητα και ωμότητα δεν μπορούν να περιγράψουν όσα καταγράφουν οι κάμερες.

Χαρακτηριστικό του απάνθρωπου σκηνικού είναι το γεγονός πως μικρά παιδιά προχωρούν στον δρόμο ανάμεσα σε νάρκες και πτώματα αμάχων και στρατιωτών. Μάλιστα, πολλά παιδάκια έδειξαν στους δημοσιογράφους του καναλιού τους τάφους των γονιών τους…

Σημειώνεται πως οι παραπάνω θηριωδίες έρχονται στο «φως» ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν για «στρατιωτική επιχείρηση».

 

Συγκλονίζουν μαρτυρίες κατοίκων

Την ίδια ώρα, οι ιστορίες που αφηγούνται κάτοικοι της Μπούχα, «κόβουν» την ανάσα. Η κα Νικολέτα και ο γείτονάς της βρέθηκαν αιχμάλωτοι Ρώσων στρατιωτών για 18 ημέρες. Άλλα άτομα της ίδιας περιοχής πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, όπως περιγράφουν στο OPEN. Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιώτες ρώτησαν εάν η ίδια και ο γείτονάς της «ήθελαν αργό ή γρήγορο θάνατο».

Όπως τους είπαν, αν ήθελαν αργό, θα τους πυροβολούσαν στο πόδι. Αν ήθελαν γρήγορο, θα τους πετούσαν χειροβομβίδα.

Σοκαριστικό βίντεο από γυναίκα που δολοφόνησαν τον σύζυγό της

Άλλη κάτοικος της περιοχής έδειξε στους δημοσιογράφους το υπόγειο, όπου εκτελέστηκε ο σύζυγός της. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν άλλοι δύο νεκροί: ο ένας ήταν τυλιγμένος σε χαλί και ο άλλος σε σεντόνια.

Η ίδια ξεσπά σε κλάματα και λυγίζει στα σκαλιά, όπου σκοτώθηκε ο σύζυγός της, φωνάζοντας «Η αγάπη μου εδώ ήταν, γιατί; Γιατί; Γιατί;». Όπως περιγράφει, «Δεν έχει ούτε φέρετρο, ούτε τίποτα. Απλά τον τυλίξαμε και τον βάλαμε στο χώμα».

Σε άλλο σημείο της Μπούχα, έχει «ανοίξει» ένας μαζικός τάφος, όπου πάνω από 60 πτώματα έχουν θαφτεί πρόχειρα, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, υπάρχει και ένας υπόγειος τάφος ώστε «να μην βλέπουν οι Ρώσοι στρατιώτες πού θάβουν τους κατοίκους».

Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Στη μαρτυρική Μπούχα βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και είδε ιδίοις όμμασι τη θηριωδία που έχει αφήσει τουλάχιστον 410 νεκρούς, με τους περισσότερους από αυτούς να κείτονται στους δρόμους της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος με αλεξίσφαιρο και συνοδευόμενος από στρατιωτικές δυνάμεις επισκέφτηκε τον δρόμο όπου υπάρχει κατεστραμμένος οπλισμός των Ρώσων και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής για όσα φρικτά έχουν βιώσει, όπως μεταδίδει το κανάλι NEXTA. Μάλιστα, κατηγόρησε τη Ρωσία -η οποία εισέβαλε στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου- για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Συμπεριφέρονται στους ανθρώπους χειρότερα από τα ζώα

Ο Ζελένσκι μίλησε εν συντομία στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι είναι «πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούχα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι θηριωδίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη χαρακτηρίζουν «τη φύση του ρωσικού στρατού» και πρόσθεσε ότι «συμπεριφέρονται στους ανθρώπους χειρότερα από τα ζώα».

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς όταν βλέπεις τι έχουν κάνει εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι «όσο περισσότερο η Ρωσική Ομοσπονδία καθυστερεί» τις συνομιλίες με την Ουκρανία τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.

Μίλησε επίσης για «βασικούς ηγέτες κορυφαίων χωρών» που αποφάσισαν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι θα πρέπει να έρθουν εδώ και να δουν πώς θα τελειώσουν αυτά τα παιχνίδια, πώς θα τελειώσει αυτό το φλερτ με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Η κατάσταση είναι «ζήτημα ζωής, θανάτου και βασανιστηρίων»

«Θέλουμε να δείξετε στον κόσμο τι συνέβη εδώ. Τι έκανε ο ρωσικός στρατός. Τι έκανε η Ρωσική Ομοσπονδία στην ειρηνική Ουκρανία. Ήταν σημαντικό για εσάς να δείτε ότι πρόκειται για πολίτες», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αποτελεί «ζήτημα ζωής, θανάτου και βασανιστηρίων» και τόνισε τη δέσμευση της Ουκρανίας για την εξεύρεση των υπευθύνων. «Θα ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση. Δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό για να βρούμε όλους τους εγκληματίες και νομίζω ότι αυτό θα ωφελήσει τον πολιτισμό», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Προειδοποίησε επίσης ότι «αν δεν βρούμε μια πολιτισμένη λύση», ο ουκρανικός λαός «θα βρει μια όχι πολιτισμένη λύση» για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *