20 Μαΐου 2024

Παρακινδυνευμένο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου – Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί εκφράζουν τις δικές τους απόψεις αλλά και τις ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

Παρά τις έντονες διαφωνίες που ενέσκηψαν στην επιτροπή υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει ταυτόχρονα τα σχολεία σε όλη τη χώρα και όλες τις βαθμίδες.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν υιοθέτησαν την μέθοδο των προσεκτικών βημάτων ανοίγοντας καταρχήν τις εκπαιδευτικές μονάδες χαμηλής διασποράς του ιού, που είναι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων σε αυτή τη φάση και αμέσως μετά τις γιορτές, αποτελεί ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές της.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τα παιδιά, μικρά ή μεγάλα είναι φορείς. Πολλοί γονείς με τη δικαιολογία της μεταφοράς των μαθητών θα πραγματοποιούν και άλλες δραστηριότητες με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να πυκνώνει και οι συναθροίσεις να μεγαλώνουν. Άρα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Σύψας: «Φοβόμαστε τεράστια διασπορά στις γιορτές»

Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

«Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουμε για να κουβεντιάσουμε το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων. Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα».

Δημ. Σαρηγιάννης:«Δύσκολο για τις 11 Ιανουαρίου»

Ως «πολύ δύσκολο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου σε συνδυασμό με την επαναφορά του click away για το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου, όπως συζητείται, θα δημιουργούσε μια πίεση στο σύστημα υγείας στα τέλη του μήνα.

Εξάλλου, θα ήταν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, αν τα σχολεία άνοιγαν στις αρχές του μήνα και μετά έκλειναν ξανά λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη δυναμική της πανδημίας, τονίζοντας πως «στις ΜΕΘ η αποκλιμάκωση είναι πολύ αργή».

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων  11 Γενάρη, αλλά «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές. Με ανησυχεί, ωστόσο, η εικόνα της Αττικής» κατέληξε ο καθηγητής.

«Ο εφιάλτης έχει σκαλοπάτια μέχρι να τελειώσει. Μέχρι την άνοιξη θα δέχεται πίεση το ΕΣΥ» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Συνολική ανοσία θα την πετύχουμε κάπου μέσα στο καλοκαίρι» κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Πάσχα η πίεση θα είναι μικρότερη».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Σταδιακό & όχι άμεσο άνοιγμα

Ορόσημο για την επιστροφή στα θρανία, θα είναι η μείωση των «σκληρών αριθμών της πανδημίας», αλλά και η σταθεροποίησή τους.

«Το όριο ασφαλείας για μένα είναι διψήφιο».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε επιπλέον ότι η επιστροφή των μαθητών θα πρέπει να είναι σταδιακή, «για να εκτιμηθεί η επίδραση του κάθε βήματος».

Χαράλαμπος Γώγος: «To άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια»

Η αυριανή μέρα (Δευτέρα) είναι κρίσιμη, θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε δραστηριότητες). Σημείωσε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.

Λινού: «Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή»

Για τα σχολεία η Αθηνά Λινού υποστήριξε στο Open ΤV ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *