19 Μαΐου 2024

«Μπαλάκι» ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος από ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι

ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους για το γεγονός ότι περίπου 250.000 νοικοκυριά ακόμα και στην Αττική μετά τις διακοπές ρεύματος βυθίστηκαν στο σκοτάδι χθες Τρίτη 16 Φεβρουαρίου από την επέλαση της «Μήδειας» την ώρα μάλιστα που η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα σε 32.000 οικογένειες για τρίτο 24ωρο.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ παραμένει ακόμα …συζήτηση, μεγάλο μέρος της ζημιάς προκάλεσαν για άλλη μια φορά οι πτώσεις δέντρων. Συνολικά εκτιμάται ότι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν περισσότερες από 1.000 πτώσεις δέντρων με περιστατικό ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής.

Πετούν το μπαλάκι των ευθυνών για τις διακοπές ρεύματος

ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ τους τόσο για την αρμοδιότητα του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων όσο και για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου προκειμένου τα συνεργεία να μπορέσουν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο κάθε βλάβης.

Το να κόψεις άλλωστε ένα δέντρο ακόμα και αν αυτό έχει κριθεί επικίνδυνο για την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών στην Ελλάδα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εάν βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο εντός οικισμού, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην Πολεοδομία εκδίδοντας μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν βρίσκεται στο οικόπεδο του γείτονα, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δική του σύμφωνη γνώμη.

Εάν το δέντρο όμως βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο σε εντός σχεδίου περιοχή, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον οικείο δήμο. Για το ζήτημα θα πρέπει να αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με το δήμο ακολούθως να πρέπει επίσης να ενημερώσει και την Πολεοδομία.

Ο όγκος του χιονιού που έπεσε τις προηγούμενες ώρες δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις με στύλους της ΔΕΗ να έχουν καταρρεύσει, ενώ δεκάδες δέντρα έχουν επίσης κοπεί κλείνοντας δρόμους και καταστρέφοντας σταθμευμένα αυτοκίνητα.

«Σήμερα μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», υποσχέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με το ρεύμα, ανέφερε ότι «τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη σε όλη την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Αττική.

Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν ευθύνονται οι Δήμοι για τις κοπές δέντρων

Καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, δε φέρουν οι δήμοι, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Αφού επισημαίνει ότι «τα λεγόμενα <ακραία ή σπάνια φαινόμενα>, ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον, η ΚΕΔΕ τονίζει πως οι ώρες αυτές «παραμένουν κρίσιμες και δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων».

Προσθέτει πως η Ελλάδα είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας. Αφήνει μάλιστα σαφείς αιχμές και για την υποχρηματοδότηση των δήμων: «Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Αναφερόμενος στα κλαδέματα και τις κοπές δέντρων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογραμμίζει πως η ευθύνη αυτή δεν ανήκει στους δήμους αναφέροντας ότι:

  • Με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, αυτό που ζητεί από τους δήμους ο ΔΕΔΔΗΕ είναι να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους καθώς και να υποδεικνύουν χώρους εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.
  • Δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων
  • Αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών. Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι «σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο» τονίζει αναφέροντας ότι βάσει της διαδικασίας για να γίνει αυτό, ένας δήμος αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. .

 

Με πληροφορίες από ethnos.gr, documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *