9 Μαΐου 2024

Λάβρος… ο Λαβρόφ με τη στάση της Ελλάδας και Κύπρου

Πριν ακόμα κλείσει το θέμα που άνοιξε το αμερικανικό κανάλι CBS για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και τους ολιγάρχες, η Λευκωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες προερχόμενες από τη Μόσχα. Ο άλλοτε στενός φίλος της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ, του οποίου οι επισκέψεις προκαλούσαν αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ήταν έντονος στις τελευταίες του δηλώσεις. Κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα για μεταμορφώσεις, γεγονός που έφερε και την έκφραση δυσφορίας από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση (πηγή ΚΥΠΕ) μίλησε για «μεταμορφώσεις» των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και Ιταλίας, τις οποίες η Ρωσία έχει «καταγράψει», παρά το γεγονός ότι είχε με τις χώρες αυτές παραδοσιακές σχέσεις «στενής φιλίας».

«Δεν ξέρω από τι υποφέρει περισσότερο η Ελλάδα και η Κύπρος. Ήμασταν πάντοτε με τους Έλληνες και τους Κύπριους πολύ στενοί φίλοι κι εκείνες τις μεταμορφώσεις, που υπήρξαν με τις ηγεσίες των χωρών αυτών είναι φυσικό ότι τις επισημάναμε, τις καταγράψαμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, επιμένοντας ότι επί πολλά χρόνια «συγκεντρώνονταν δυνάμεις» από τις ΗΠΑ και «δορυφόρους τους», τις χώρες του ΝΑΤΟ, «ώστε να ξεκινήσουν εναντίον μας τον παγκόσμιο υβριδικό πόλεμο».

Συνεχίζοντας ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως το συμπέρασμα που βγάζει από τη θέση που «έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ότι τις εξανάγκασαν, είτε οι ίδιες με προθυμία συμφώνησαν να υποταχθούν στην αμερικανική επιβολή. Όλη η Ευρώπη παρατάχθηκε στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Δεν θα επιτρέπεται πλέον κανείς στην Ευρώπη να μιλάει για οποιαδήποτε στρατηγική αυτονομία».

Η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ανέμενε ότι η Κύπρος θα αποτελούσε το στίγμα της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας μεταμορφώθηκαν.

Στο περιθώριο επίσκεψης του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το πρόβλημα είναι να γίνεται μια αυτοκριτική γιατί ενδεχόμενα κάποια κράτη, κάποιες Ενώσεις κρατών όπως η ΕΕ, πήραν μέτρα. Όμως, την ίδια ώρα ήθελα να επισημάνω ότι την ώρα που η φιλική κατά τα άλλα χώρα Ρωσία, μας υποχρέωσε να ακολουθήσουμε τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ, δεν μπορεί να ανέμενε ότι θα μπορούσε να είμαστε το στίγμα της Ευρώπης, δηλαδή οι διαφωνούντες με τα μέτρα που καθολικά αποφασίζονται».

Συνεπώς, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θέλω να τονίσω, τη φιλική σχέση που είχαμε με τη Ρωσία και την ευγνωμοσύνη βεβαίως για τη διαχρονική στάση που τήρησε και τηρεί η Ρωσία όσον αφορά το Κυπριακό και την κατανόηση από πλευράς Ρωσίας ότι δεν υπάρχουν επιλογές όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο».

 

philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *