20 Μαΐου 2024

ΚΕΔΕ: Διακόπτεται η παραγωγή μασκών για τα σχολεία – Νέες προδιαγραφές 

Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε,διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, εν αναμονή των νέων προδιαγραφών που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας – Εξηγήσεις παρείχε νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας για τις υπερμεγέθεις μάσκες που διανεμήθηκαν σε πολλούς μαθητές –  Η κακή διατύπωση στις προδιαγραφές οδήγησε στην κατασκευή μασκών για… γίγαντες

Την ευθύνη για τις υπερμεγέθεις μάσκες που μοιράστηκαν σε πολλά σχολεία -εξηγώντας, παράλληλα, τι συνέβη- ανέλαβε  η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της και μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί, επισημαίνει ότι το λάθος έγινε  εξαιτίας κακής διατύπωσης των διαστάσεων στο σχετικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να εκληφθεί ως διάσταση της μάσκας, η διάσταση του υφάσματος  πριν ραφτεί στο τελικό προϊόν.  Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, η Γενική Γραμματεία , σημειώνει ότι οι προδιαγραφές επαναδιατυπώθηκαν και δόθηκαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, που έχει την ευθύνη για την προμήθεια.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

 

Άμεση ήταν η αντίδραση και της ΚΕΔΕ, καθώς, με απόφασή της, διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το φαινόμενο με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Οι μάσκες αυτές, που δύσκολα θα φορεθούν από κάποιο παιδί ή εκπαιδευτικό, στοίχισαν 6,2 εκ ευρώ!

Τουλάχιστον αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε tweet που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας.

Λέει, λοιπόν, ο Υπουργός: Το ΥΠΕΣ χρηματοδότησε 6,2 εκατομ. ευρώ την ΚΕΔΕ η οποία σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια & αποτελεσματικοτητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Έλληνες ενωμένοι βάζουμε τα δυνατά μας ιδίως ως στα δύσκολα!

Σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι μάσκες- κουκούλες που μοίρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στους μικρούς μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα και άκρως επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *