20 Μαΐου 2024

Η Γαλλία αποσύρει τα πλοία της από τη ναυτική δύναμη του NATO στη Λιβύη

Σε νέα φάση περνά η σύγκρουση Παρισιού-Άγκυρας με φόντο την εμπλοκή τους στον εμφύλιο της Λιβύης, καθώς η Γαλλία ασκεί, πλέον, ευθέως πίεση στο NATO να πάρει ξεκάθαρη θέση στην αντιπαράθεση.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αποσύρει προσωρινά τη ναυτική της δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ με το όνομα “Sea Guardian”, η οποία βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η κίνηση αυτή από το Παρίσι έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, έπειτα και από το επεισόδιο μεταξύ πλοίων των δύο συμμάχων, για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα και το ίδιο το NATO.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το Παρίσι επιδιώκει «οι σύμμαχοι να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Η Γαλλία έχει κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία για συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο και έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν ως βασικό εμπόδιο στην εξασφάλιση μιας εκεχειρίας στον λυβικό εμφύλιο.

Την είδηση για την αποχώρηση των γαλλικών πλοίων είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα L’ Opinion, ενώ και ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι ενημέρωσε το NATO για τις εξελίξεις αυτές. Ο ίδιος, μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, φέρεται να δήλωσε ότι το NATO δεν έβγαλε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη ανάμεσα στα γαλλικά και τουρκικά πλοία.

Το περιστατικό που έφερε τη διπλωματική σύγκρουση

Στα μέσα Ιουνίου η Γαλλία κατήγγειλε την παρενόχληση πλοίου της, μέλους της αποστολής του NATO από τουρκικές φρεγάτες, λίγες μόλις ημέρες μετά και την μίνι ελληνοτουρκική ένταση με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για εξαιρετικά επιθετική παρέμβαση τουρκικών φρεγατών κατά πλοίου, το οποίο επιχείρηση να πραγματοποιήσει έλεγχο σε πλοίο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Η απάντηση από την Άγκυρα δεν άργησε να έρθει, καθώς η Τουρκία κατηγορεί τη Γαλλία πως με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε επιδείνωση τον πόλεμο στη Λιβύη, και ακολούθησε ένα γαϊτανάκι επιθετικών δηλώσεων εκατέρωθεν, από το οποίο δεν έλειψαν και οι ευθείες βολές από Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν.

Το Παρίσι μετέφερε την αντιδικία στη συνεδρίαση του NATO, ζητώντας να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα από τη συμμαχία για το περιστατικό.

Ο γ.γ. του NATO διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όμως η συμμαχία παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς καλείται να… διαλέξει πλευρά ανάμεσα σε δύο κομβικούς «παίκτες» εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Άγκυρα

Εν τω μεταξύ η Τουρκία επιμένει στην οξεία κριτική που ασκεί στο Παρίσι, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι αγνοεί τις παραβιάσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου στη Λιβύη.

Ο πρέσβης της χώρας στο Παρίσι έκανε λόγο για «προκατειλημμένη» πολιτική, ενώ κατήγγειλε ότι το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται καθημερινά στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου.

Χθες, ήταν η σειρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικρίνει τη Γαλλία για «καταστροφική προσέγγιση» στο θέμα της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων Χάφταρ και Σαράτζ.

«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει «από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας».

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *