19 Μαΐου 2024

Η Ελλάδα καίγεται – Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο και Μεσσηνία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο η οποία καίει το παρθένο δάσος της Δαδιάς. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν τα πύρινα μέτωπα. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες και ενισχύονται συνεχώς. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 πεζοπόρες ομάδες.

Σε ότι αφορά  τα εναέρια μέσα, υπάρχουν δυσκολίες λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα στη Λέσβο

Η ίδια κατάσταση και στη Λέσβο όπου η πυρκαγιά εκεί μαίνεται για δεύτερη ημέρα με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Ωστόσο λίγο μετά τις 13.30 με Απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός των Βρίσας.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί έφτασαν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο και στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία, χωρίς ωστόσο να απειλεί μέχρι στιγμής κάποιον οικισμό.Μάλιστα χθες, υπήρξε εισήγηση από την Υπηρεσία για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Χρυσοκελαριάς, ωστόσο οι τοπικές Αρχές δεν το έκριναν σκόπιμο και τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην περιοχή επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις και ειδικότερα 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν το πρωί της Κυριακής τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα (2 CL215 και δύο Air Tractors) και δυο ελικόπτερα (ένα Erickson κι ένα Mi8).

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της Αυτοδιοίκησης.Να σημειωθεί ότι ήδη το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Καλαμάτας, καθώς και το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού(Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

 

Πηγή: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *