27 Απριλίου 2024

Eυρυτανία: Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες εγκαινίασε ο Κ. Τασούλας

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής από τους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, όπου εγκαινίασε το αναμορφωμένο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Η έκθεση περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων για εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

O Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μήνυμα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης επισημαίνοντας: «Είμαι εδώ για να γνωρίσω και να ψηλαφίσω την ιστορία, που είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας, ένα δύσκολο αγώνισμα. Να γνωρίσω την ιστορία και να την ψηλαφίσω, για να τη χαρώ και για να με βοηθήσει αυτή η γνώση να υπηρετήσω το δύσκολο, το έσχατο και μέγιστο μάθημα της ενότητας και της συμφιλίωσης». Στην έκδοση του καταλόγου της Βουλής, ο κ. Τασούλας επισήμανε ακόμη ότι: «Η Βιβλιοθήκη της Βουλής μερίμνησε για την ιστορική έρευνα, την εκπόνηση και υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης και την έκδοση του καταλόγου της μόνιμης έκθεσης, καθώς και για τον εμπλουτισμό των τεκμηρίων στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου» και πρόσθεσε: «Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων συνιστά ένα κύτταρο συλλογικής μνήμης σε ένα ολιγάνθρωπο σήμερα χωριό, που ωστόσο αποπνέει ιστορική μνήμη. Εδώ αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Στην εποχή της αυτοματοποιημένης ευκολίας των νέων τεχνολογιών, τα διδάγματα που προκύπτουν από την εντρύφηση σε υψηλές αξίες και τους αιματηρούς αγώνες για τη διεκδίκησή τους είναι απαραίτητα και χρησιμότατα».

«Η Βουλή των Ελλήνων θεσμικός θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης» συγχρηματοδότησε την πλήρη αναμόρφωση του κτηρίου του Σχολείου Κορυσχάδων, μετά το μνημόνιο συνεργασίας του 2018, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου και το Ίδρυμα Κόκκαλη, τόνισε ο κ. Τασούλας.

O αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τάσσιος αναφέρθηκε επεσήμανε ότι «η ιστορία του τόπου μας γράφτηκε με αίμα, πρόσθεσε ότι «οφειλή δική μας είναι να μη λησμονήσουμε το παρελθόν. Να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και τους ένδοξους προγόνους μας. Να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο και σήμερα και το κυριότερο να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο».

Ο δήμαρχος Καρπενησίου Νικόλαος Σουλιώτης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «ο εμβληματικός χώρος του παλιού πετρόκτιστου σχολείου, που περιτριγυρίζεται από τα ευρυτανικά βουνά, ήταν το πιο ενδεδειγμένο σημείο για να εμπνεύσει τους ανθρώπους το 1944, ώστε να στεγάσουν τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, συγκεντρώνοντας αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση της χώρας και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και λαϊκής κυριαρχίας».

Η μόνιμη συλλογή επανασχεδιάστηκε και εμπλουτίστηκε με έντυπο αρχειακό υλικό (δημοσιεύματα, έντυπα, φωτογραφίες, αφίσες) και τρισδιάστατα αντικείμενα προσφέροντας μια σφαιρική αφήγηση της αντίστασης του ελληνικού λαού στους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικεφαλής της προσπάθειας και επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Διδάκτωρ ιστορίας και στέλεχος της Βουλής Στάθης Κουτρουβίδης. Οι επισκέπτες του αναμορφωμένου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης μπορούν να ξεναγηθούν στην πιστή σκηνική αναπαράσταση του χώρου που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο και μέσα από τα πλέον των 500 τεκμήρια να προσεγγίσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

 

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *