17 Μαΐου 2024

Έκλεψαν εξοπλισμό από το αεροσκάφος «πυρηνικής προστασίας» του Πούτιν

AP PHOTO

Άγνωστοι δράστες μπήκαν μέσα σε ένα από τα αεροσκάφη που προορίζονται για την προστασία του προέδρου Πούτιν και των ανώτερων αξιωματούχων της Ρωσίας σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, και άρπαξαν τεχνικό εξοπλισμό.

Οι κλέφτες μπήκαν στο στρατιωτικό αεροσκάφος Ilyushin-80, ανοίγοντας μια καταπακτή και αφού πήραν 39 κομμάτια από τον εξοπλισμό που ήθελαν, έφυγαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσαν το συμβάν, χωρίς να προβούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Ren-TV,  ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός, ανέφερε ότι η αστυνομία εντόπισε δακτυλικά αποτυπώματα στο αεροσκάφος. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Η Ρωσία διαθέτει τέσσερα αεροσκάφη Ilyushin-80 που είναι ειδικά εξοπλισμένα για να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Το αεροπλάνο δεν έχει παράθυρα, για να αποφευχθεί η τύφλωση των επιβατών από ατομικές εκρήξεις.

Τα αεροπλάνα φέρουν επίσης εξειδικευμένο εξοπλισμό επικοινωνίας για να διατηρούν επαφή με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι ικανές να πυροδοτούν πυρηνικές επιθέσεις. Επίσης, μπορούν να  διατηρήσουν επικοινωνίες με υποβρύχια που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Στην περίπτωση μιας μοιραίας σύγκρουσης, ο Πούτιν και άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα επιβιβαστούν στα αεροσκάφη αυτά και θα από εκεί θα διοικούν και θα κατευθύνουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες των αεροσκαφών αυτών διατηρούνται μυστικές από τη Μόσχα.

Τα Ilyushin-80 πρόκειται στο επόμενο χρονικό διάστημα να αντικατασταθούν από αεροσκάφη μεγαλύτερης εμβέλειας: τα Il-96-400M. Τα νέα αεροπλάνα, έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς που εκλύονται από πυρηνικές εκρήξεις και περιλαμβάνουν καλύτερη θωράκιση και βελτιωμένα συστήματα ηλεκτρονικών και επικοινωνιών.

 

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *