20 Μαΐου 2024

CAS: Αποκλεισμός της Ρωσίας για 2 χρόνια από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις

Το ανώτατο δικαστήριο του Cas την Πέμπτη απαγόρευσε στη Ρωσία από διεθνείς αθλητικούς αγώνες για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η απαγόρευση της Ρωσίας από όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα μετά από σκάνδαλο ντόπινγκ μειώθηκε σε δύο χρόνια από το Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό.

Η απαγόρευση εξακολουθεί να εμποδίζει τη Ρωσία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς Τόκιο, που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο έτος, και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Όπως αναφέρει το bbc.com, η αρχική απαγόρευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ ήταν τετραετή η οποία τελικά μειώθηκε στα 2 χρόνια.

Ο Cas είπε ότι η μείωση της απαγόρευσης δεν πρέπει να θεωρηθεί «ως επικύρωση» της συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Η απαγόρευση θα ισχύει έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022.

Η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να παίξει στο τουρνουά Euro 2020 που έχει καθυστερήσει το επόμενο έτος, επειδή η διοίκηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου UEFA δεν ορίζεται ως «οργανισμός μεγάλων εκδηλώσεων» όσον αφορά τις αποφάσεις για παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ.

Ο Wada κήρυξε τον Οργανισμό Αντι Ντόπινγκ της Ρωσίας (Rusada) ως μη συμμορφούμενοι για χειρισμό εργαστηριακών δεδομένων που παραδόθηκαν σε ερευνητές τον Ιανουάριο του 2019.

Η Ρωσία είχε κληθεί να παραδώσει δεδομένα στην Wada ως προϋπόθεση για την αμφιλεγόμενη αποκατάστασή της το 2018 μετά από τριετή αναστολή για το τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ που χρηματοδοτείται από το κράτος.

“Η επιτροπή έχει επιβάλει συνέπειες για να αντικατοπτρίζει τη φύση και τη σοβαρότητα της μη συμμόρφωσης και να διασφαλίζει ότι διατηρείται η ακεραιότητα του αθλητισμού ενάντια στη μάστιγα του ντόπινγκ”, δήλωσε ο Cas, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση την Πέμπτη.

“Έχει εξετάσει θέματα αναλογικότητας και, συγκεκριμένα, την ανάγκη να επηρεάσει την πολιτιστική αλλαγή και να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά Ρώσων αθλητών να συμμετάσχουν σε καθαρό διεθνές άθλημα”.

Η Ρωσία έχει επίσης εμποδιστεί να φιλοξενήσει διεθνείς εκδηλώσεις κατά την ίδια περίοδο.

Όταν η Wada ανακοίνωσε την κύρωσή της τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η απαγόρευση ήταν μέρος της «χρόνιας αντι-ρωσικής υστερίας».

Οι αθλητές που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι μολυσμένοι από το σκάνδαλο ντόπινγκ θα μπορούν να αγωνιστούν με ουδέτερη σημαία.

Συνολικά 168 Ρώσοι αθλητές αγωνίστηκαν με ουδέτερη σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στο Pyeongchang.

Η Ρωσία έχει απαγορευτεί να αγωνιστεί ως έθνος στον αθλητισμό από το 2015.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *