9 Μαΐου 2024

Βιταμίνες που πρέπει να παίρνουμε όταν έχει καύσωνα

Είναι αλήθεια ότι εν μέσω καύσωνα πρέπει να προσέχουμε ακόμη περισσότερο τον εαυτό μας.

Η κατανάλωση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά (και συμπληρωμάτων αν χρειάζεται) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε υγιείς όλο το χρόνο, το ίδιο και εν μέσω καύσωνα.

Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από τις επιζήμιες για το δέρμα επιπτώσεις του ήλιου, από τις ρυτίδες μέχρι τον καρκίνο του δέρματος και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να προλαμβάνει και να αποκαθιστά τις καθημερινές βλάβες.

Η συμπληρωματική χορήγηση ορισμένων βιταμινών μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε λίγο πιο υγιεινά τον καυτό καιρό, οπότε ας δούμε ποιες είναι οι πιο απαραίτητες εν μέσω καλοκαιριού.

Βιταμίνη C

Το συμπλήρωμα βιταμίνης C βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί φυσιολογικά στο θερμικό στρες. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως το θερμικό εξάνθημα και η θερμική εξάντληση. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης C συντομεύει επίσης το χρόνο που χρειάζεται το σώμα σας για να προσαρμοστεί σε ένα νέο, θερμότερο περιβάλλον. Μειώνει την ταχύτητα με την οποία κουράζονται οι ιδρωτοποιοί αδένες και βοηθά επίσης στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί να είναι καλή ως φυσικό αντιισταμινικό, καθώς και ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να προστατευτεί από κυτταρικές βλάβες, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπτυξη νέων ιστών. Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των ιστών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες του ήλιου, συμπεριλαμβανομένης της φωτογήρανσης.

Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται μερικές φορές τοπικά για τη μείωση των βλαβερών επιδράσεων των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου στο δέρμα και όταν η βιταμίνη C συνδυάζεται με μια άλλη βιταμίνη, τη βιταμίνη Ε, και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων.

Βιταμίνη Ε

Έχει αντιοξειδωτικά οφέλη που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας όταν χρησιμοποιείται τοπικά πριν από την εφαρμογή αντηλιακού, τόσο πριν όσο και μετά την έκθεση στον ήλιο.

Παρόμοια με τα αντιαλλεργικά οφέλη της βιταμίνης C, η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των εποχιακών αλλεργιών και του άσθματος. Η βιταμίνη Ε ηρεμεί τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιούνται όταν έχετε αλλεργική αντίδραση.

Βιταμίνη D

Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι καλή για το δέρμα μας. Αυξάνει το πάχος του δέρματος και παχύτερο δέρμα σημαίνει λιγότερες ρυτίδες, γι’ αυτό και η βιταμίνη D είναι δημοφιλές συστατικό σε αντιγηραντικές θεραπείες φροντίδας του δέρματος. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ποσότητας έκθεσης στον ήλιο και του πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής άμυνας του δέρματός μας.

Η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D. Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α (ένα από τα παράγωγα της οποίας είναι η ρετινόλη) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από το μελάνωμα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Α έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από εκείνους που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα ρετινόλης.

Η βιταμίνη Α βοηθά τον οργανισμό να επιδιορθώσει το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο και μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και της υπερμελάγχρωσης από τη φωτογήρανση. Η βιταμίνη Α πωλείται σε διάφορες μορφές και είναι η ρετινόλη σε σύνθετη μορφή που βοηθά το σώμα να κάνει τις απαραίτητες επισκευές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των κυτταρικών βλαβών που σχετίζονται με τον ήλιο και της αποκατάστασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

 

healthstat.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *