27 Απριλίου 2024

ΑΠΘ: Ποινική δίωξη στους 49 συλληφθέντες – Αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τα 49 άτομα που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετική Επιστημών του ΑΠΘ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου η εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).

Θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα μεταχθούν αύριο, Καθαρά Δευτέρα, εκ νέου στα δικαστήρια για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα τους είναι 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την ίδια επιχείρηση, όπως ναυτικοί πυρσοί, ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, βαριοπούλα κ.ά., η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των δραστών και σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.

Στο μεταξύ, έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν από νωρίς άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους 49 συλληφθέντες.

Το χρονικό

Οι 49 συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης περιουσίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων και θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

«Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές»

Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ που βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο σημείο κατήγγειλαν πως δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση.

«Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *