9 Μαΐου 2024

Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας: SOS για τσουνάμι καρκίνων σε ηλικιωμένους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για «τσουνάμι» ηλικιωμένων καρκινοπαθών οι ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας. Πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προβλέπεται λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ειδική φροντίδα

Για «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) λαμβάνοντας υπόψη τη ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων. Μάλιστα, τα κέντρα καρκίνου καλούνται να προετοιμαστούν για «το ασημένιο ογκολογικό τσουνάμι» , όπως δημοσιεύεται στο Theguardian.com. Ειδικότερα, τα ανησυχητικά σημάδια για την διεύρυνση του πληθυσμού και την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου επεσήμανε στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Δρ Andrew Chapman, διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health.  Ο ειδικός στη γηριατρική ογκολογία τόνισε το έλλειμα προετοιμασίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο, όπως υποστήριξε και η Δρ Julie Gralow, επικεφαλής ιατρός και εκτελεστική αντιπρόεδρος της ASCO. «Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού» σημείωσε η Δρ Gralow.

Στην προσπάθεια προετοιμασίας των συστημάτων υγείας θα πρέπει να εκλείψουν εμπόδια που αφορούν στο εργατικό δυναμικό, όπως είναι η έλλειψη εκτεταμένης γηριατρικής κατάρτισης και οι παγκόσμιες ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με την κ. Gralow. Ακόμη, χρειάζεται διαφοροποίηση των κλινικών δοκιμών καθώς «τα περισσότερα δεδομένα κλινικών δοκιμών προέρχονται από νεότερους ασθενείς – πολύ λίγοι ηλικιωμένοι ασθενείς περιλαμβάνονται. Πρέπει να συμπεριλάβουμε ηλικιωμένους ασθενείς στις δοκιμές, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις τοξικότητες και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό».

Την ανάγκη για  διεπιστημονική φροντίδα υπενθύμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Charles Swanton, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK. «Συχνά έχουν συννοσηρότητες και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα» σχολίασε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον κ. Swanton, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι ακόμη πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία του καρκίνου πιο περίπλοκη. Για την διαχείριση της κατάσταση είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον καθηγητή, «Εάν αντιμετωπίζουμε 30% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου και αυτές οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πιο πολύπλοκες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30% περισσότερους ογκολόγους, χειρουργούς και παθολόγους για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας». Ίσως χρειαστεί ακόμη περισσότερη μέριμνα, καθώς, κατά τα λεγόμενα της  Caroline Abrahams, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Age UK, αφού πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς «περιμένουν ήδη περισσότερο από όσο θα ήθελαν» για θεραπεία.

 

 

virus.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *