20 Απριλίου 2024

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος στη μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα – Νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου

Χιλιάδες καλλιτέχνες κατέβηκαν στο Σύνταγμα με πανό στα χέρια, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ. Η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) είχε ανακοινώσει διήμερη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου έξω από τη Βουλή.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Ζέτα Δούκα, Τάνια Τρύπη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κατερίνα Στικούδη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Κίμωνας Κουρής, Χριστίνα – Χειλά Φαμέλη, Αργύρης Πανταζάρας, Ορφέας και Ντίνος Αυγουστίδης.

Οι καλλιτέχνες υποστηρίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα οδηγεί σε υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών τους, ενώ σήμερα και χθες δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Όπως έγινε γνώστό με επίσημη ανακοίνωση, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, οι καλλιτέχνες θα επανέλθουν με νέα διαμαρτυρία κάνοντας αυτοκινητοπομπή και μοτοπορεία στους δρόμους, ενώ μία μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Ήταν Ιούλιος του 2020, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ, όταν η παρούσα διοίκηση (ΑΕΝΑΗ – ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ) κάλεσε την πρόεδρο του ΣΕΔΡΑΤΕ, κ. Ελισάβετ Σταυρίδου και το μέλος μας κ. Γιώργο Χουλιάρα για συζήτηση και ανάληψη δράσεων σχετικά με το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της κατάταξης των διπλωμάτων των δραματικών σχολών στο επίπεδο 5.

Ήταν 7 Αυγούστου 2020, όταν συναντήσαμε για πρώτη φορά τον νυν Υφυπουργό σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη (τότε Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ). Αντιγράφουμε από την τότε σχετική δημόσια ανακοίνωσή μας:
“11. Εκπαίδευση: ο κος Γιατρομανωλάκης επιβεβαίωσε την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας από το ΥΠΠΑΙΘ και το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπυδών, αλλά και της δημιουργίας ανώτατης καλλιτεχνικής βαθμίδας”.

Τρία χρόνια τώρα, έχουμε προβεί σε πλήθος σχετικών δράσεων για το ζήτημα (συμμετοχή στη δικαστική διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ, σύσταση ομάδας εκπαίδευσης, δημόσιες ανακοινώσεις κ.ά.) με αποκορύφωμα την συνάντησή μας το Νοέμβριο του 2022 με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Συρίγο για τα ίδια προβλήματα.

Φυσικά, από τις 17/12/2022 η έκδοση του ΠΔ άλλαξε εντελώς την κατάσταση. 45 μέρες τώρα, όλοι οι καλλιτέχνες, όλοι οι σπουδαστές, το σωματείο μας και η πανελλήνια ομοσπονδία θεάματος ακροάματος, είμαστε σχεδόν καθημερινά στο δρόμο με πέντε μεγάλες κινητοποιήσεις (και δύο στάσεις εργασίας) στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνάντηση με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε τηλεδιασκέψεις των Σωματείων για συντονισμό των δράσεων, με φυσική παρουσία στις καταλήψεις των δραματικών σχολών, με τηλεδιάσκεψη με τους καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και με την κατάληψη των καταλήψεων του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ενημερώσαμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέσαμε πρόταση τροπολογίας μέσω της ΠΟΘΑ στην αντιπολίτευση, προκειμένου αυτή να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. 45 μέρες τώρα διαβάζουμε την ανακοίνωσή μας στο κοινό των θεατρικών παραστάσεων και παρεμβαίνουμε με πλήθος συνεντεύξεων και άρθρων στα ΜΜΕ.

Τα αιτήματά μας ήταν ξεκάθαρα, εξειδικευμένα και μελετημένα εξαρχής:

  • Απόσυρση του ΠΔ 85/2022 για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες
  • Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (και ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε)
  • Ίδρυση Δημόσιας και δωρεάν Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών)
  • Μέχρι την ίδρυσή της, οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων μας από το 2003 έως τότε
  • Ενίσχυση της καλλιτεχνικής και αισθητικής εκπαίδευσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Εμείς τη δουλειά μας την έχουμε κάνει τρία χρόνια τώρα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση εξαντλεί την κυνικότητά της με τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των αρμόδιων υπουργών, που στην αρχή δεν αναγνώριζαν το πρόβλημα και, τελικά, με “υπογραφή Μητσοτάκη“, το αναγνώρισαν με… 800 λέξεις σε ανάρτηση στο Facebook.

Έπρεπε να περάσουν 45 μέρες για να απαντήσει ο πρωθυπουργός της χώρας από τα social media του, παρότι είχε την ευκαιρία να απαντήσει στη Βουλή, αφού ακόμα και κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του κόμματος, κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις. Παρότι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού μίλησε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Επιλέχθηκαν 800 λέξεις, λοιπόν, που επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την εφαρμογή της “διπλής σκέψης” του Orwell (όπου όλα ισχύουν ταυτόχρονα, ακόμα και τα αντίθετά τους): “Δεν μεταθέτουμε την επίλυση σε επόμενη κυβέρνηση”, αλλά εξαρτούν την επίλυση από το να βγει ξανά κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, “δεν άλλαξε τίποτα το ΠΔ” (πρόκειται για “παρεξήγηση”), αλλά “θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά και τους όρους πρόσληψης” (ό,τι δλδ ορίζει ακριβώς το ΠΔ…).

Και επιλέχθηκαν μόλις 190 λέξεις για μία ντροπιαστική τροπολογία – εμπαιγμό, που θέτει σε διακινδύνευση ακόμα και τα λίγα κεκτημένα μας:

  • δεν διορθώνει τα αίσχη του ΠΔ και αφήνει όλους τους καλλιτέχνες στην κατηγορία ΔΕ
  • διαχωρίζει το “αμιγώς καλλιτεχνικό έργο”, αφήνοντας στο πεδίο εφαρμογής του ΠΔ όλους τους καθηγητές μουσικής ή υποκριτικής σε δημόσιους οργανισμούς, και φυσικά τους καλλιτέχνες που τυχόν εργαστούν σε μεικτές θέσεις (πχ επίβλεψη καλλιτεχνικού προγράμματος)
  • ουσιαστικά καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στα ΝΠΙΔ (Εθνικό, ΚΘΒΕ), αφού οι αμοιβές μας θα καθορίζονται από υπουργικές αποφάσεις και όχι συλλογικές διεκδικήσεις.

Δεχόμαστε μία ολομέτωπη επίθεση γιατί αντιδράμε, γιατί φωνάζουμε, γιατί η παρουσία μας και η επικοινωνία μας με την κοινωνία είναι ισχυρή και ο κόσμος έχει πειστεί για το δίκαιο των αιτημάτων μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ.

Μετά την ιστορική, μεγάλη μας έκτακτη γενική συνέλευση στο κατάμεστο θέατρο ΔΙΑΝΑ, χθες (1/2), αποφασίσαμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Κατά πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το ΔΣ να οργανώσει:

  • Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ/ΜΟΤΟ – ΠΟΡΕΙΑ από το Άλσος Στρατού με κατάληξη στην υπό κατάληψη της Δραματικής του Εθνικού στην οδό Πειραιώς (θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες)
  • Μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17/2, ημέρα που η Ομοσπονδία μας θα καταθέσει την αίτηση ακύρωσης εναντίον του ΠΔ85/2022
  • Την σύνταξη νέου κειμένου για ανάγνωση από τους θιάσους σε όλες τις παραστάσεις (θα σταλεί αύριο)
  • Το κρέμασμα μαύρων πανιών έξω από κεντρικά θέατρα της Ελλάδας.

Επίσης, μετά από μυστική ψηφοφορία (όπως το καταστατικό μας ορίζει), αποφασίστηκε νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου. Δύο μέρες πριν χαθεί οριστικά το σπουδαστικό έτος των υπό καταλήψεων σχολών ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Εθνικού και ΚΘΒΕ και ακριβώς την ίδια ημερομηνία που οι καθηγητές του Εθνικού θα παραιτηθούν,
καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να σπάσουν τον φόβο και να προτάξουμε ισχυρό τείχος αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας, ακριβώς όπως θαρραλέα πράξαμε χθες και σήμερα και να σταματήσουμε για 24 ώρες τα πάντα!
Η κυβέρνηση σε φανερό πανικό διαδίδει από χτες non-paper με χυδαία ψέματα εναντίον μας.

Δεν θα πέσουμε στο κατώτατο επίπεδο τους. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας! Έχουμε τον κόσμο και το δίκιο με το μέρος μας και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε χωρίς να διασπάσουμε το κίνημά μας, όπως διακαώς επιθυμούν».

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *