18 Απριλίου 2024

Σέρρες: Ο λέβητας «έσκασε» γιατί ήταν κλειστές οι βάνες – Έτσι σημειώθηκε η έκρηξη στο σχολείο

Εισαγγελική παρέμβαση έχει διαταχθεί για την έκρηξη που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, με αποτέλεσμα ένα παιδί να χάσει τη ζωή του και ακόμα δύο να τραυματιστούν. Την ίδια ώρα όμως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών μεταξύ των ανθρώπων του σχολείου και των Αρχών για το ποιος είχε τελικά την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα, το οποίο προκλήθηκε από εργασίες στο λεβητοστάσιο.

Ενώ ο διευθυντής του σχολείου σημειώνει ότι οι εργασίες πραγματοποιούνταν με ευθύνη του δήμου και ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την ξεκάθαρη διαφωνία του στέλνοντας μάλιστα επιστολές και μηνύματα για να σταματήσουν άμεσα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε άδεια του δήμου για να γίνουν οι εργασίες που οδήγησαν στο δυστύχημα. Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε στο OPEN:

«Ποτέ η τεχνική υπηρεσία δεν έδωσε άδεια για να γίνουν αυτές εργασίες. Η νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη και τονίζει ότι εργασίες εν ώρα μαθημάτων γίνονται μόνο με την άδεια του διευθυντή ή της αρμόδια υπηρεσία του δήμου»και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για να δούμε τι ακριβώς συνέβη».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το άλλο σχολείο δεν έχει κανένα πρόβλημα «και εδώ δεν είχαμε πρόβλημα στον νέο λέβητα, αλλά στον παλιό. Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι λειτουργούσε ο παλιός, χωρίς να πρέπει».

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα»

Το εν λόγω σχολείο, εδώ και δύο χρόνια, είχε σύστημα γεωθερμίας, ωστόσο είχε χαλάσει με αποτέλεσμα να λειτουργεί πλέον με λέβητα πετρελαίου. Μιλώντας στο Star ο πρόεδρος των συντηρητών καυστήρων Σερρών, ξεκαθάρισε ότι το πρωί οι τεχνικοί πήγαν να φτιάξουν την αντλία της γεωθερμίας και τότε σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

«Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από το θερμοστάτη, είτε από διακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας και ο καυστήρας όταν άναψε ο λέβητας «έσκασε», γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα» είπε ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς.

Τη στιγμή που έγινε η έκρηξη ο μαθητής που έχασε τη ζωή του και οι δύο συμμαθητές του που τραυματίστηκαν παρακολουθούν το ολοήμερο και βρίσκονταν στην αυλή. Όταν έγινε η έκρηξη, η πόρτα στο λεβητοστάσιο εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να χτυπήσει τα παιδιά.

Τραγικές στιγμές στο Δημοτικό Σχολείο

Το μεσημέρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές. Η μητέρα του παιδιού, μόλις έμαθε για την έκρηξη, μετέβη στο σημείο και έψαχνε εναγωνίως να το βρει και δεν την ενημέρωναν τι έχει συμβεί.

Η γυναίκα το έμαθε αργότερα στο νοσοκομείο, όταν μεταφέρθηκε εκεί το παιδάκι και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Γίνονταν εργασίες εδώ και δυόμισι χρόνια, στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΣΠΑ, για μετατροπή της θέρμανσης, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του OPEN, Αναστασία Αργυριάδου.

 

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών

Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σερρών

Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας της απώλειας του μαθητή της Στ/ Τάξης από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι μόνο στην οικογένεια του αδικοχαμένου αυτού παιδιού, στην οποία εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας. Στους δύο μαθητές μας, που τραυματίστηκαν ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στη διαλεύκανση κάθε πτυχής του δυστυχήματος, που δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά. Ήδη, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών.

Εξαιτίας της ανείπωτης τραγωδίας σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο, δε, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας».

 

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *