19 Μαρτίου 2024

Σε απολογία υπεύθυνοι τραπεζών και στελέχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια στα κόμματα

Σε απολογία καλούνται περισσότερα από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων τραπεζικά στελέχη  και υπεύθυνοι των ταμείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση  των δανείων στα κόμματα με εγγύηση τη μελλοντική κρατική χρηματοδότησή τους, την περίοδο 2005-2011.

Η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη απέστειλε ήδη κλήσεις σε απολογία με αποδέκτες τα στελέχη των τραπεζών για το αδίκημα της απιστίας και τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, αρμόδιους επί των οικονομικών,  για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Την άσκηση της ποινικής δίωξης είχε παραγγείλει η  Οικονομική Εισαγγελία. Λόγω αλλαγής όμως του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει ως προϋπόθεση την έγκληση από τα πιστωτικά ιδρύματα και απουσίας τέτοιου ήδη έγκλησης, η υπόθεση έκλεισε. Ακολούθησε ωστόσο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη  σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα και επέστρεψε τον φάκελο στην ανακρίτρια που προχώρησε στην κλήση των κατηγορουμένων.

Πολύ σύντομα πάντως αναμένεται απόφαση για το θέμα αυτό από τον Άρειο Πάγο, μετά την αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά βουλευμάτων με τα οποία έχει κριθεί συνταγματική η επίμαχη διάταξη.

 

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *