29 Μαρτίου 2024

Η Ελλάδα ντύθηκε στα λευκά – Σε εξέλιξη η κακοκαιρία “Λέανδρος” (φωτο)

Κάτω Βελαώρα Αγράφων ( φωτο Γιώργος Αθανασίου )

Η Ελλάδα ντύνεται στα λευκά…

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί εκχιονιστικά και αλατιέρες, για να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ειδικά στις περιοχές που προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις.
Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες οι δήμοι της χώρας προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Xιόνι και θερμοκρασίες γύρω και κάτω από το μηδέν εκτός από τις ορεινές περιοχές έχουμε ακόμη και σε πεδινές περιοχές, όπως Θήβα, Κωπαΐδα, Λιβαδειά και Λευκοχώρι Ελάτειας.

H χειμερινή κακοκαιρία «Λέανδρος» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία συνοδεύεται από πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα εγκατασταθούν για τις επόμενες ημέρες πάνω από τη χώρα μας.

Mετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρεια Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι.

Χιόνια στην Ευρυτανία

Η Ευρυτανία ήταν ο πρώτος νομός που επισκέφτηκε ο Λέανδρος στη Στερεά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, νύχτα, ουρανός, χιόνι και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, σπίτι, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, χιόνι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, δέντρο, σύννεφο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Εν τω μεταξύ, ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις σε Νότιο Ιόνιο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου 16/1 και από το πρωί της Κυριακής 17/1 θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι του Σαββάτου 16/1. Με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μοβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση της χιονόπτωσης.

Δείτε live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Σήμερα Σάββατο, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά θα σημειωθεί από το απόγευμα.

Αύριο Κυριακή, θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά και κυρίως στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου όπου θα χιονίζει κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και νωρίς το πρωί στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

Με χιόνια …ξύπνησε η Καρδίτσα

Οι χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη ξεκίνησαν περίπου στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν έντονα μέχρι τις 04.30 τα ξημερώματα κάτι που επέτρεψε να καλυφθούν με χιόνι οι σκεπές, τα αυτοκίνητα και μερικώς το πράσινο.Click to enlarge image kard_1601_1.JPG

Click to enlarge image kard_1601_1.JPG

Χιόνια στη Λαμία

Συνεπής στο ραντεβού του ο «Λέανδρος» ξεκίνησε να φορτώνει με χιόνι τα ορεινά – ημιορεινά διαμερίσματα της Φθιώτιδας από Παρνασσό μέχρι τον Τυμφρηστό και τον ορεινό όγκο του Δομοκού από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (15/1).

Στο εθνικό οδικό δίκτυο, πυκνή χιονόπτωση υπάρχει στο δρόμο για το Δομοκό από το 7ο χιλιόμετρο, στον Μπράλο από το Χάνι του Καρανάσιου και πάνω, ενώ στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου το χιόνι έχει κατέβει στον Άγιο Γεώργιο.  Δεκάδες μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων ενεργούν ή είναι σε επιφυλακή, έχοντας ρίξει αλάτι και θα επεμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Πυκνή χιονόπτωση έχουμε σε όλα τα ορεινά χωριά της δυτικής και βόρειας Φθιώτιδας καθώς και την Υπάτη.

Ο καιρός το Σάββατο

Μακεδονία – Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που το απόγευμα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός στη δυτική Μακεδονία θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα κινηθούν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί από – 1 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 έως – 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Πελοποννήσου πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων και σταδιακά ενισχυόμενοι. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο από μείον 4 μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το μεσημέρι, και εκ νέου από το βράδυ του Σαββάτου στην Εύβοια.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Στα βόρεια θα σημειωθούν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από μείον 2 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιογίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα κινηθούν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7μποφόρ, στρεφόμενοι το μεσημέρι από τα βόρεια σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αγαίου. Οι άνεμοι στα βόρεια βορειοανατολικοί θα είναι από 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων μετην ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 06 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι 4 με 5 και από αργά το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κινηθεί από μηδέν έως 4 βαθμούς Κελσίου.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ/ meteo.gr/ lamiareport.gr/karditsalive.net,zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *