28 Μαρτίου 2024

Αναδρομικές χρεώσεις φόρων και προστίμων εμφανίστηκαν στο taxis

Την εμφάνισή τους στα “Στοιχεία Οφειλών” του taxisnet έκαναν τα τελευταία 24ωρα χρεώσεις της εφορίας από αναδρομικό φόρο εισοδήματος αλλά και πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών καταστάσεων. Η εμφάνιση αυτών των χρεώσεων έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι αναζητούν τον λόγο για τον οποίο του βεβαιώθηκαν εκτάκτως τα ποσά.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση βεβαίωση πρόσθετου φόρου αφορά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή άλλες αμοιβές που δεν έχουν δηλωθεί από τον φορολογούμενο καθώς την περίοδο υποβολής της σχετικής φορολογικής δήλωσης δεν υπήρχε η αντίστοιχη ηλεκτρονική πληροφόρηση για τον φορολογούμενο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτών που τους καταβλήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν φορολογικό έτος 2 ή 3 χρόνια πριν την καταβολή τους. Κάνοντας χρήση της ηλεκτρονικής πληροφόρησης που της παρέχει η υποχρέωση των λογιστηρίων νομικών προσώπων να αποστέλλουν τα δεδομένα αποδοχών των εργαζομένων τους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε σε επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους που αφορούσαν τα εισοδήματα που αποκαλύφθηκαν και βεβαίωσε πρόσθετο φόρο εισοδήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο λόγω του εντοπισμού εισοδήματος που δεν είχαν δηλωθεί υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται ακόμη και περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει δαπάνες που αποτελούν αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (δίδακτρα κλπ). Το πρόσθετο ποσό φόρου που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους μπορεί να ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις.

Πρόστιμο ΜΥΦ

Χρεώσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο taxisnet και λόγω προστίμων για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, τις γνωστές και ως ΜΥΦ. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε το 2014, την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η υποβολή των τριμηνιαίων καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των γνωστών και ως ΜΥΦ. Μετά από παρατάσεις η τελική προθεσμία για την υποβολή των καταστάσεων ήταν η 20η Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην εφαρμογή, δόθηκε σιωπηρή παράταση έως τις 25 Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, η διάταξη για την παράταση δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις καταστάσεις εντός της σιωπηρής παράτασης να είναι εκπρόθεσμοι. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την εφορία ότι τους βεβαιώθηκε πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για κάθε τρίμηνο και έτσι φθάνει ακόμη και τα 400 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχτεί βροχή αιτημάτων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων προστίμων, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό.

 

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *